Muszę przyznać, że pierwszy raz robiłam placki z burakiem. A wszystko
za sprawą Dagmary i kursu kulinarnego Cookpad. Muszę też przyznać, że smak
mnie zachwycił. Placki wprowadzam na stałe do mojego domowego menu :)
Placki Dagmary były nieco inne. Natomiast, to jest moja wersja.
Z podanych składników zrobiłam 12 placków. Więc jeśli potrzebujecie więcej,
musicie zwiększyć ilość składników.
Składniki:
2 średnie ziemniaki
1 średni burak
1 marchewka
3 różyczki kalafiora
2 łyżki słonecznika łuskanego
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżka siemienia lnianego mielonego
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
na czubku łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
Warzywa obrać i umyć. Następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach,
lub rozdrobnić w robocie. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać łyżką placuszki i smażyć
na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony.
Gotowe placki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz