Bardzo lubię ten czas. Czas przygotowań i oczekiwania. Zawsze staram się rozłożyć
pracę tak, żeby nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę. Jeśli chodzi o potrawy,
to cześć z nich przygotowuję wcześniej. Oczywiście takie które mogą poczekać :)
Między innymi paszteciki. Są już zamrożone i czekają. Paszteciki z tego ciasta,
robię od lat. To mój ulubiony przepis. Ciasto jest bardzo smaczne, miękkie.
Dobrze się z nim pracuje. Jest elastyczne i nie trzeba go podsypywać mąką
przy wałkowaniu. Z farszem to jest różnie. Robię taki na jaki akurat mamy ochotę.
Tym razem zrobiłam z mięsem i kapustą. Syn bardzo lubi. Trochę się rozpisałam,
ale już kończę :) Sprawdźcie przepis i róbcie paszteciki. Acha...jak zrobicie,
to piszcie w komentarzach czy smakowały.
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
1 kostka margaryny (250 g.)
100 g. drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
4 jajka
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
jajko do posmarowania pasztecików
mak lub sezam do posypania
Farsz:
700 g. mięsa drobiowego, miałam ćwiartki (waga po ugotowaniu i obraniu z kości)
500 g. kiszonej kapusty
1 cebula
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
Wykonanie:
Margarynę roztopić i zostawić do wystudzenia.
Ciepłe mleko wlać do miski, wkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać.
Odstawić na około 15 minut. Następnie wsypać mąkę, dodać sól, jajka i roztopioną margarynę. Wymieszać i wyrobić, ręcznie lub robotem.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę.
Farsz można przygotować dzień wcześniej. Kapustę ugotować i odcisnąć,
ale nie za mocno, żeby farsz nie był suchy. Mięso z marchewką i pietruszką,
również ugotować. Ja wykorzystałam mięso z rosołu. Ugotowane mięso obrać
od kości. Cebulę i czosnek podsmażyć. Można pokroić w drobną kosteczkę, i taką
dodać do zmielonego mięsa, lub pokroić w większe kawałki i rozdrobnić razem
z mięsem. Mięso, warzywa i kapustę zmielić, lub rozdrobnić robotem.
Przyprawić. Ja na początek wsypuję 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
Później jeszcze doprawiam według swojego smaku.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na cztery części.
Każdą część rozwałkować wyłożyć 1/4 farszu i zawinąć. Następnie pokroić
na mniejsze kawałki. Brzeg nasmarować jajkiem to lepiej się sklei.
Gotowe paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać makiem, lub sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, około 30 minut.
Uwielbiam pyszne śą
OdpowiedzUsuń