Strony

niedziela, 25 października 2020

Sernik krówkowy.

 


Ten sernik mnie zachwycił. Jest przepyszny. Cudownie kremowy i wcale nie za słodki. 
Na co mogłaby wskazywać, masa krówkowa. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, 
to bardzo Was do tego zachęcam. Myślę, że będzie idealny na zbliżające się święta. 
Powiem Wam jeszcze, że wcale mi nie popękał. Nie wyrósł za dużo, i tym samym, 
bardzo nie opadł. Zastanawiam się, czy to przez to, że zaczęłam od ubicia jajek z cukrem, 
a potem dodawałam resztę składników. Nie wiem..., ale następny sernik też zrobię 
w tej kolejności i sprawdzę. Na pewno Was o tym poinformuję :) 


Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
150 g. masła
1 jajko

Masa serowa:
1 kg sera na sernik (użyłam w wiaderku)
6 jajek
3/4 szklanki cukru
200 g. masy krówkowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g. roztopionego masła

Polewa:
200 g. masy krówkowej
mielone migdały do dekoracji

Wykonanie:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao wymieszać. 
Dodać pokrojone masło i jajko. Zagnieść gładkie ciasto. 
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić godzinę w lodówce. 


Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. 
Rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 15-20 minut.
Następnie zostawić do wystudzenia.


Masło roztopić.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać ser i zmiksować. 
Następnie dodać, masę krówkową i mąkę. Na koniec wlać roztopione 
i przestudzone masło. Zmiksować do połączenia składników. 


Tak przygotowaną masę serową, wyłożyć na podpieczone ciasto. 


Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piec 1 godzinę. 
Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik jeszcze na godzinę. 
Po godzinie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić na kolejną godzinę. 
.

Kiedy sernik wystygnie, przygotować polewę. 
Masę krówkową razem z puszką, wstawić do rondelka z wodą. 
Podgrzewać, aż masa zrobi się płynna. 

Tak przygotowaną polewę wylać na sernik i równo rozprowadzić. 
Wierzch ozdobić mielonymi migdałami. 







2 komentarze:

  1. Witam serdecznie . Ten sernik wygląda świetnie i zapewne tez tak smakuje . Jutro zabieram się za pieczenie tylko mam pytanie jakiej wielkości jest blaszka ? I czy w 160 stopniach sie upiecze, zawsze ustawiam 180 ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka 32x23
      Serniki zawsze piekę w temperaturze 160 stopni, później wyłączam piekarnik i zostwiam w nim sernik jeszcze na godzinę. Pozdrawiam i życzę smacznego. Proszę dać znać, czy sernik smakował :)

      Usuń