Strony

czwartek, 22 października 2020

Drobiowe kotleciki siekane z kaparami.

 


Znacie kotlety siekane? Pewnie tak, bo to żadna nowość. Ja zrobiłam wersję 
z kaparami. Dzięki temu dodatkowi  kotlety zyskały fajny smak. 
Jeśli nie lubicie kaparów, to można je pominąć, lub zamienić na przykład, 
na szczypiorek. Kotleciki same w sobie, są delikatne i soczyste. 
Dodatkowo są proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie się sprawdzą 
na szybki obiad. 
Z tej porcji składników, zrobiłam 8 małych kotletów.


Składniki:
1 duża pierś z kurczaka (moja ważyła 400 g.)
1 jajko
1 łyżka gęstej śmietany (użyłam 18 %)
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaparów
sól, pieprz,

Wykonanie:
Pierś pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miski i dodać resztę składników. 
Wszystko razem wymieszać. 



Na patelni rozgrzać olej, tak żeby pokrywał całą powierzchnię. Wykładać łyżką małe kotleciki. 


Smażyć po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu 
na ręczniku papierowym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz