Dziś zrobiłam takie paskudne paluchy. Brzydkie, a pyszne :) Przygotowałam je
z gotowej mieszanki na ciasto kruche, od Polskich Młynów. Wystarczy dodać masło
i jajko, żeby zrobić pyszne kruche ciasto. Można je wykorzystać jako spod do sernika,
do szarlotki, tarty na słodko, lub do ciasteczek, tak jak ja. Powiem Wam jeszcze,
że wcale nie musicie wychodzić z domu, żeby je kupić. Wystarczy kliknąć w link
https://www.skleppm.pl/ i zajrzeć do sklepu internetowego.
Zamówcie, to czego potrzebujecie, a kurier dostarczy Wam zakupy pod drzwi.
Wszystko już wiecie, więc zapraszam na paluchy :)
Składniki:
1 opakowanie ciasta kruchego Polskie Młyny
100 g. masła
1 jajko
Dodatkowo:
migdały
białko
Wykonanie:
Zawartość opakowania na ciasto kruche, wysypać na stolnicę, dodać masło, posiekać.
Zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto.
Można to oczywiście zrobić robotem.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić godzinę w lodówce.
Przygotować migdały. Przesypać je do miseczki i zalać wrzątkiem.
Zostawić na 10-15 minut. Obrać skórkę. Bardzo łatwo schodzi :)
Schłodzone ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
Odrywać po kawałku ciasta i uformować wałek.
Następnie wałek podzielić na mniejsze części.
Z każdej części ukulać dłonią mniejszy wałeczek.
Z jednej strony końcówkę posmarować białkiem. W to miejsce wcisnąć migdał.
Zaraz za migdałem zrobić patyczkiem do szaszłyków 3 wgłębienia, tak samo
zrobić na drugim końcu.
Gotowe paluchy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 15 minut.