Agusiowy tort urodzinowy. Taki właśnie torcik, zrobiłam sobie na urodziny :)
Dobrze, że udało mi się zrobić zdjęcia, to mogę sobie zapisać na przyszłość :)
Mało jest przepisów na tort, na moim blogu, właśnie dlatego, że nie zawsze
uda się zrobić zdjęcia :)
Robię torty proste, nieskomplikowane i ten też taki jest. Zwykły biszkopt,
masa ze śmietanki i mascarpone, do tego posiekana czekolada. Ot, cała filozofia.
Tort pospolity, ale bardzo smaczny, nie za słodki, jak dla mnie super.
Co do dekoracji, niestety nie mam talentu. Dlatego zawsze, idę na łatwiznę :)
Tym razem, po prostu posypałam cały tort utartą czekoladą :)
Mam nadzieję, że ten torcik przypadnie Wam do gustu i zechcecie go mieć
na swoim stole.
Składniki:
6 jajek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
750 ml. śmietanki 30 %
500 g. serka mascarpone
1 łyżka cukru waniliowego
1 czekolada gorzka
Nasączenie:
1/2 filiżanki wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 czekolada mleczna
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier.
Następnie dodać żółtka, dalej ubijać.
Obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać w osobnej misce.
Przesiać przez sitko do ubitych jajek. Wymieszać łyżką.
Dno tortownicy, wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać wcześniej przygotowane ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, rzucam blachą z biszkoptem z 20-30 centymetrów
na blat wyłożony ręcznikiem, 2 razy. Nie jest to konieczne :)
Wystudzony biszkopt, przekroić na 3 blaty.
Zanim przekroję biszkopt, odwracam go, spodem do góry.
Wtedy tort ma równy wierzch.
Przygotować wodę z. cytryną i cukrem do nasączenia biszkoptu.
Czekoladę gorzką posiekać nożem.
Czekoladę mleczną, zetrzeć na tarce.
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania, dodać cukier waniliowy.
Następnie dodać serki mascarpone i ubijać do połączenia składników.
4-5 łyżek masy odłożyć do osobnej miski. Będzie na wierzch tortu.
Do reszty masy, wsypać czekoladę gorzką i wymieszać łyżką.
Blat tortu nasączyć, a następnie wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim blatem.
Docisnąć. Ponownie nasączyć i wyłożyć resztę masy. Przykryć kolejnym blatem
i znów docisnąć.
Wierzch i boki tortu,wysmarować masą bez czekolady.
Następnie obsypać utartą czekoladą. Na górę nasypałam sporo czekolady,
na boki delikatnie.
jaki wymiar tortownicy?
OdpowiedzUsuń25 cm. Pozdrawiam :)
Usuń