Zapraszam na ogórkową. To jedna z moich ulubionych zup.
Niby każdy umie ją ugotować, ale uważam, że powinna być na blogu.
Może jakaś początkująca pani domu, będzie chciała skorzystać z przepisu.
Zawsze sama kisze ogórki, ale jeśli nie kisicie, to możecie użyć gotowego przecieru.
Zawsze też podsmażam ogórki na maśle, przed dodaniem do zupy.
Kiedyś tego nie robiłam i to był błąd. Zupa teraz smakuje mi bardziej.
Zupę możecie ugotować na dowolnym mięsie, lub kościach. Ja gotuję
na mięsie drobiowym, bo szybciej jest miękkie. To co, gotujemy?
Składniki:
1 ćwiartka z kurczaka
2,5 litra wody
2 liście laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
2 nieduże marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
mały kawałek pora
6 ziemniaków ( u mnie 450 g.)
6-7 ogórków kiszonych (ważyły po utarciu niecałe 300 g.)
koperek
1/3 szklanki śmietany 30%
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować.
Zmniejszyć gaz i gotować, około 40 minut. (ja wyławiam wtedy liście i ziele)
W między czasie zebrać szumowiny. Marchew, pietruszkę i seler,
zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Por przekroić wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki.
Warzywa wrzucić do wody z mięsem. Dodać łyżeczkę soli.
Ogórki również zetrzeć na tarce, o dużych oczkach.
Następnie podsmażyć na niewielkiej ilości masła.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Gotować 10-15 minut.
Sprawdzić czy są już miękkie. Jeśli tak, to dodać podsmażone ogórki.
Przyprawić solą i pieprzem według uznania. Po kilku minutach sprawdzić,
czy zupa jest dość kwaśna. Jeśli nie, to można dolać trochę wody z ogórków.
Gotować jeszcze 10-15 minut. Dodać drobno pokrojony koperek.
Jeśli nie mam świeżego, lub mrożonego koperku, to dodaję suszony.
Na koniec wlać do kubka śmietanę, dopełnić zupą, wymieszać i wlać do zupy.
Można jeszcze podgotować 2-3 minutki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz