Strony

niedziela, 31 maja 2020

Babka z masą serniczkową




Do upieczenia tego ciasta skusiła mnie Ania z Jaśminowej kuchni :) 
U niej wyglądało tak apetycznie, że nie mogłam się oprzeć. 
Przepis pochodzi z bloga Danusi Co mi w duszy gra. Wiem, że u Danusi, 
zawsze jest pysznie, bo korzystałam już z jej przepisów. Z przepisów Ani, 
też nie raz korzystałam. Dlatego nie miałam wątpliwości, że to będzie coś pysznego. 
Oczywiście się nie pomyliłam. Babka smakuje rewelacyjnie, a do tego, 
bardzo ładnie wygląda. Mój przepis minimalnie się różni. Przeliczyłam składniki 
na szklanki, żeby było Wam łatwiej. Także gramatura jest trochę inna, 
dostosowałam inne składniki, żeby pasowało. Dodałam też więcej sera. 
Powiem Wam jeszcze, że pierwsze co pomyślałam widząc to ciasto... to Izaura. 
Myślę.... ciasto Izaura, tylko w formie babki, ale po przeczytaniu przepisu, 
zobaczyłam, że to jednak coś innego. Przede wszystkim, zaciekawiła mnie 
masa serowa, którą trzeba przed pieczeniem podgotować. No, ale sprawdźcie sami. 
Oczywiście czekam na Wasze komentarze. 


Składniki:
Ciasto:
150 g. masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 czubate łyżki kakao
4 łyżki mleka
3 jajka
1 pełna szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa twarogowa:
500 g. twarogu
100 g. masła
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy + 1 łyżka
3 jajka

Wykonanie:
Masło, cukier, kakao i mleko włożyć do garnka. 


Zagotować często mieszając. 
Odstawić do wystudzenia. Co jakiś czas można przemieszać. 


Kiedy wystygnie dodać żółtka. Białka wbić do osobnej miski. 
Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na jednolitą masę. 
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do ciasta i wymieszać łyżką, lub mikserem 
na wolnych obrotach. Ja mieszałam łyżką. 


Przygotować masę serową. 
Ser przełożyć do miski. Zblendować blenderem. 


Następnie dodać miękkie masło, cukier i budyń. Zmiksować. 
Miksując dodawać po jednym jajku. 


Przełożyć masę do rondelka. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż zacznie gęstnieć. 
Wyłączyć gaz.


Formę na babkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. 
Wyłożyć kilka łyżek ciemnego ciasta. U mnie 7 łyżek, tak żeby dobrze przykryć dno. 
Powierzchnię wyrównać widelcem, na ciemne ciasto wyłożyć masę serową, 
też u mnie wyszło 7 łyżek. Ponownie wyrównać widelcem. 



Następnie wyłożyć resztę ciemnego ciasta, wyrównać widelcem i wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać widelcem. 


Tak przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, 
na pierwszą półkę od dołu. Piec około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. 


Odczekać 10-15 minut i delikatnie wyciągnąć z foremki. 


Babkę polać polewą lub posypać cukrem pudrem. 
Ja zrobiłam polewę z czekolady nadziewanej, karmelowej. 
Połowę czekolady karmelowej i jeden rządek mlecznej, połamałam na kawałki. 
Dodałam 2 łyżki mleka i roztopiłam w kąpieli wodnej.



Wystudzoną babkę udekorowałam polewą.







11 komentarzy:

  1. Jeden problem... zjedliśmy zanim wystygła ��
    PYSZNA ������

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie komentarze, to miód na moje serce :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Witam, a piekarnik góra i dół czy termoobieg???

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiej wielkości foremka ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj będę piekła,👍

    OdpowiedzUsuń
  5. Do sera wrzuca się całe jajka, czy tylko żółtka?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ten budyń dodajemy z torebki w formie sypkiej czy musimy go przygotować wcześniej tradycyjnie masę budyniowa i dopiero dodać do reszty?

    OdpowiedzUsuń