Strony

piątek, 14 lutego 2020

Ptasie mleczko z białą czekoladą.





Dziś Walentynki, więc ciasto, też odpowiednio ustrojone :)
Do kawusi, będzie jak znalazł. Spód biszkoptowy, delikatna masa śmietankowa
i biała czekolada. Możecie zrobić to ciasto, na herbatnikach, lub biszkoptach.
Proste i pyszne. Zwykłe ciasto, ale ozdoby z serduszek, dodają mu romantyczności :)
Jak to mówią, przez żołądek do serca :) Życzę Wam dużo miłości.
Kochajcie się i szanujcie, nie tylko w walentynki, ale każdego dnia :)

Ciasto piekłam w małej blaszce, 27x18.

Biszkopt:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej tortowej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa śmietankowa:
500 ml. śmietanki 30 %
1 galaretka krystaliczna
3/4 szklanki gorącej wody
1 tabliczka białej czekolady

Dodatkowo:
1 galaretka czerwona (u mnie truskawkowa)
1,5 szklanki gorącej wody

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.


Dodać obie maki. Wymieszać łyżką do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, około 15 minut.
U mnie wystarczyło 13 minut.
Gotowe ciasto, zostawić do przestudzenia.


Czerwoną galaretkę, rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody.
Następnie przelać do płaskiego naczynia. Ja wlałam do naczynia żaroodpornego.


Zostawić do wystudzenia. Kiedy ostygnie, wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała.

Czekoladę podzielić. Dwa rzędy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
To wykorzystamy na posypkę. Resztę czekolady, posiekać nożem.


Galaretkę krystaliczną rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody.
Zostawić do wystudzenia. Kiedy wystygnie, ubić śmietanę.
Do ubitej śmietanki, wlewać cienkim strumieniem galaretkę,
cały czas miksując. Do tak przygotowanej masy, wsypać posiekaną czekoladę.


Wymieszać łyżką. Gotową masę, wyłożyć na wystudzone ciasto.
Wyrównać powierzchnię.


Wstawić do lodówki na 15-20 minut. Następnie wyciągnąć i posypać utartą czekoladą.
Lekko docisnąć.


Czerwoną galaretkę, również wyciągać z lodówki.
Foremką w kształcie serca, ostrożnie wycinać serduszka.
Serduszka, układać na cieście, lekko dociskając.


Ciasto ponownie wstawić do lodówki, na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz