Szybka propozycja obiadowa. Usmażyłam talarki z ziemniaków,
przełożyłam usmażonym mięsem mielonym, a wierzch posypałam serem żółtym.
Zapiekłam i wyszło pysznie. Przepis zapisuję, bo będę do niego wracać.
Może i Wam się przyda :)
Składniki:
1 kg.ziemniaków
500 g. mięsa mielonego (miałam szynkę)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka przecieru pomidorowego (miałam swojski)
sól, pieprz, papryka słodka, bazylia
100-150 g. sera żółtego
Dodatkowo:
masło do smażenia cebuli
olej do smażenia ziemniaków
1 kg.ziemniaków
500 g. mięsa mielonego (miałam szynkę)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka przecieru pomidorowego (miałam swojski)
sól, pieprz, papryka słodka, bazylia
100-150 g. sera żółtego
Dodatkowo:
masło do smażenia cebuli
olej do smażenia ziemniaków
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i umyć. Pokroić w plastry.
Usmażyć w głębokim oleju.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać drobno pokrojony czosnek.
Następnie dodać mięso mielone. Podsmażyć. Przyprawić według uznania.
Wlać przecier pomidorowy. Smażyć, około 10 minut.
Jeśli jest potrzeba, to jeszcze doprawić.
Ziemniaki obrać i umyć. Pokroić w plastry.
Usmażyć w głębokim oleju.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać drobno pokrojony czosnek.
Następnie dodać mięso mielone. Podsmażyć. Przyprawić według uznania.
Wlać przecier pomidorowy. Smażyć, około 10 minut.
Jeśli jest potrzeba, to jeszcze doprawić.
W naczyniu żaroodpornym, ułożyć warstwę ziemniaków i posolić.
Następnie, ułożyć warstwę mięsa.
Ponownie warstwę ziemniaków i znów warstwę mięsa.
Wierzch posypać utartym serem żółtym.
Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i piec 20-25 minut.
Następnie, ułożyć warstwę mięsa.
Ponownie warstwę ziemniaków i znów warstwę mięsa.
Wierzch posypać utartym serem żółtym.
Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i piec 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz