Zapraszam na pyszne ciasto. Trzy warstwy, posypane czekoladą.
Biszkopt, galaretka wiśniowa z wiśniami, bita śmietana i utarta czekolada.
Nazwałam je wiśniowa pychotka :)
Zamiast wiśni, można użyć innych owoców i innej galaretki.
Następnym razem zrobię brzoskwiniową pychotkę :)
Już mi ślinka cieknie, na samą myśl.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
500 ml. śmietanki 30%
250 g. serka mascarpone
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki wody
Galaretka:
3 galaretki wiśniowe
4 szklanki gorącej wody
1 duży słoik wiśni w komplecie
Dodatkowo:
1 tabliczka czekolady gorzkiej
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Ubijać jeszcze chwilę.
Wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zmiksować chwilę, na najniższych
obrotach miksera. Na koniec, przemieszać od spodu łyżką.
Wylać na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 175 stopni 20-25 minut.
Galaretkę zalać gorącą wodą i zostawić do wystudzenia.
Do zimnej galaretki, dodać odcedzone na sitku wiśnie.
Wymieszać i wstawić do lodówki. Na zimny biszkopt, wylać
tężejącą galaretkę z wiśniami.
Wstawić na godzinę do lodówki.
Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy, a następnie serek mascarpone.
Jeszcze chwilę ubijać. Na koniec, dodać wystudzoną żelatynę.
Zmiksować do połączenia składników.Gotową masę śmietanową, wyłożyć
na ciasto z galaretką. Wyrównać powierzchnię.
Wierzch posypać utartą czekoladą.
Wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin.
Najlepiej na całą noc.
Czy zamiast wiśni mogą być owoce mrożone
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Sama nigdy nie robiłam z mrożonymi owocami :)
UsuńProszę dodać pół szklanki wody mniej, do galaretek, bo jak mrożone owoce puszczą wodę, to będzie akurat :)