Dawno nie piekłam drożdżówek. Trzeba było to nadrobić, więc są :)
Pyszne, mięciutkie bułeczki z jabłkami i kruszonką.
Dość szybkie i proste w przygotowaniu. Wszystko robimy w jednej
misce, nie trzeba osobno robić zaczynu.
Zaczyn robimy od razu w dużej misce, następnie dodajemy resztę składników.
Sami zobaczcie jakie to proste. Przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, a smak
domowych bułeczek przebija wszystkie kupne. Dodatkowo zapach, który unosi
się w domu podczas pieczenia. Same plusy :) No może jest jeden minus,
na zjedzeniu jednej na pewno się nie skończy :)
Składniki:
4 szklanki mąki
50 g. drożdży
3/4 szklanki mleka ciepłego
4 łyżki cukru
1/4 szklanki oleju
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
2-3 jabłka
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżka bułki tartej
Kruszonka:
40 g. margaryny
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki maki
Wykonanie:
Ciepłe mleko wlać do miski, dodać pokruszone drożdże i cukier.
Wymieszać, przykryć ściereczka i odstawić na 15-20 minut.
Następnie wbić jajka, dodać sól i olej. Wymieszać. Wsypać mąkę i dobrze wyrobić.
Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę.
Do miseczki wsypać mąkę, cukier i dodać margarynę.
Dokładnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać cukier, cynamon i bułkę tartą. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Lekko zagnieść i uformować wałek.
Następnie pokroić wałek na kilkanaście części. U mnie wyszło 17 małych kawałków.
Z każdego kawałka uformować okrągły placek.
Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W każdym placku zrobić wgłębienie szklanką.
Do środka powkładać jabłka. Lekko docisnąć.
Na tak przygotowane bułeczki posypać kruszonkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20-25 minut. Do zarumienienia.
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżka bułki tartej
Kruszonka:
40 g. margaryny
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki maki
Wykonanie:
Ciepłe mleko wlać do miski, dodać pokruszone drożdże i cukier.
Wymieszać, przykryć ściereczka i odstawić na 15-20 minut.
Następnie wbić jajka, dodać sól i olej. Wymieszać. Wsypać mąkę i dobrze wyrobić.
Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę.
Do miseczki wsypać mąkę, cukier i dodać margarynę.
Dokładnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać cukier, cynamon i bułkę tartą. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Lekko zagnieść i uformować wałek.
Następnie pokroić wałek na kilkanaście części. U mnie wyszło 17 małych kawałków.
Z każdego kawałka uformować okrągły placek.
Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W każdym placku zrobić wgłębienie szklanką.
Do środka powkładać jabłka. Lekko docisnąć.
Na tak przygotowane bułeczki posypać kruszonkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20-25 minut. Do zarumienienia.