Strony

wtorek, 28 listopada 2017

Zapiekanka gyros.




Ryż, pierś kurczaka, warzywa, ser i mamy pyszną zapiekankę.
Robiłam ostatnio na obiad. Bardzo dobra.
W internecie można znaleźć wiele przepisów na te zapiekankę, w różnych
wersjach. Ja skorzystałam z przepisu Kasi z bloga Gotuj z cukiereczkiem.


Składniki:
2 woreczki ryżu ( u mnie jaśminowy)
2 pojedyncze piersi kurczaka
1 czerwona papryka
5-6 ogórków korniszonów
300 g. sera żółtego
majonez
ketchup
przyprawa gyros

Wykonanie:
Ryz ugotować w lekko osolonej wodzie.
Piersi pokroić w kostkę i przyprawić przyprawą gyros. Odstawić na pół godziny
do lodówki. Następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć ugotowany ryż, posmarować cienką warstwą
majonezu i ketchupu. Posypać serem utartym na tarce o dużych oczkach.
Następnie wyłożyć usmażone piersi. Posmarować majonezem i ketchupem.
Posypać utartym serem. Na koniec wyłożyć paprykę pokrojoną w kostkę i ogórki
pokrojone w plasterki. Posmarować majonezem i ketchupem. Wierzch posypać serem.


Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i zapiekać 20-25 minut.




poniedziałek, 27 listopada 2017

Rogale jak z dawnej piekarni.



Przedstawiam Wam pyszne rogale. Pamiętam, że dawno temu można było kupić takie
w piekarni. Teraz to już nie to samo. Dlatego postanowiłam zrobić sama, prawdziwe,
swojskie, takie jak za dawnych lat. Przejrzałam internet, poczytałam i upiekłam :)
Zainspirowałam się przepisem z bloga Wędrówki po kuchni.


Składniki:
500 g. mąki
1 szklanka ciepłego mleka
20 g. drożdży
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka masła
1 łyżka miodu


Dodatkowo:
jajko do posmarowania rogali
mak do posypania


Wykonanie:
Ciepłe mleko wlać do miseczki, dodać drożdże i cukier. Zostawić na 20 minut.
Masło i miód roztopić w rondelku.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać zaczyn drożdżowy i masło z miodem.
Wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę
do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na okrągły
placek. Podzielić na 8 trójkątów.


Następnie każdy trójkąt zwinąć ciasno w rogal.


Gotowe rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować
rozbełtanym jajkiem i posypać makiem.


Zostawić na 20-30 minut żeby podrosły.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20-25 minut do zarumienienia.



Rogale w Waszym wykonaniu.

Zdjęcie od Karola. Bardzo dziękuję :)




piątek, 24 listopada 2017

Makaron ze szpinakiem.




Obiad w nie całe pół godziny. Dla tych, co lubią szpinak.
U mnie w domu na szczęście wszyscy lubią :) Dlatego wszelakie dania
ze szpinakiem są u nas mile widziane. Nawet Wojtek zajada ze smakiem,
a wierzcie mi ,że jemu ciężko dogodzić :)


Składniki:
Makaron ( u mnie kokardki )
1 opakowanie szpinaku mrożonego (450 g.)
1 ząbek czosnku ( jak mały to 2 )
150 g. sera typu feta
2 jajka
1 mała śmietanka 18%  (250 ml)
sól, pieprz

Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Na patelni roztopić nie wielką ilość masła, dodać zamrożony szpinak.
Co jakiś czas mieszać, aż szpinak się rozmrozi. Dodać czosnek przeciśnięty
przez praskę i pokruszoną fetę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Do miseczki wbić 2 jajka i wlać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem,
rozmieszać widelcem tak żeby jajka połączyły się ze śmietaną.
Wlać do szpinaku i jeszcze chwilę smażyć cały czas mieszając.

 Ugotowany makaron wyłożyć na talerze, na makaron wyłożyć szpinak.





środa, 22 listopada 2017

Budyń czekoladowy.




Dziś miałam ochotę na budyń, ale nie taki z proszku tylko domowy.
Zrobiłam czekoladowy. Nie ma przy nim zbyt wiele pracy, a smakuje o niebo
lepiej niż ten z paczki.


Składniki:
2 szklanki mleka (500 ml.)
1 żółtko
2 łyżki cukru
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g. czekolady gorzkiej

Wykonanie:
W 1/2 szklanki mleka rozbełtać żółtko i dodać obie mąki. Wszystko dokładnie
wymieszać żeby nie było grudek. Resztę mleka wlać do garnka i gotować na małym
ogniu. Kiedy mleko będzie ciepłe dodać cukier i czekoladę połamaną
na kostki. Cały czas mieszać żeby czekolada się rozpuściła.


Kiedy mleko z czekoladą zacznie się gotować, wlać zawartość szklanki,
cały czas mieszając. Gotować chwilę żeby masa zgęstniała.


Gotowy budyń przelać do miseczek lub pucharków, opłukanych zimna wodą.


Dekorację zrobiłam z płatków migdałów :)

czwartek, 16 listopada 2017

Kluski leniwe.



Jest wiele przepisów na leniwe kluski, lub jak kto woli leniwe pierogi.
Jedni dodają ziemniaki, inni ubitą pianę z białek, każdy ma swój sposób.
Jeśli nie macie jeszcze swojego sprawdzonego przepisu, wypróbujcie ten.
Może przypadnie Wam do gustu :)


Składniki:
500 g. sera białego
mąka pszenna
1 jajko


Wykonanie:
Ser wyłożyć do miski, rozgnieść widelcem. Wyrównać powierzchnię.
1/4 sera wyciągnąć i przełożyć na wierzch pozostałego sera.
W wolne miejsce po serze wsypać mąkę, z lekką górką.
Dodać jajko, wszystko razem wymieszać widelcem.
Przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i zagnieść gładkie ciasto.
Jeśli za mocno się klei to można trochę podsypać mąką, ale nie
za dużo bo kluski będą twarde.
Uformować gruby wałek.


Następnie podzielić na 3 części i z każdej uformować cienki wałeczek.
Lekko spłaszczyć i kroić jak kopytka.


Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia.

Kluski podałam z roztopionym masłem, z dodatkiem bułki tartej.
Wierzch posypałam cukrem.




wtorek, 14 listopada 2017

Ciasto zagniatane z jabłkami.




Przepis na to ciasto dostałam dawno temu od koleżanki.
Niby nic specjalnego, a bardzo smaczne. Można tu użyć dowolnych owoców.
Ja tym razem zrobiłam z jabłkami.


Składniki:
3 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 małą śmietana 18%

Dodatkowo:
4-5 jabłek
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Najpierw wymieszać mąkę z cukrem, dodać margarynę i zrobić kruszonkę.
Odłożyć trochę do posypania ciasta. Ja odłożyłam nie całą szklankę.
Następnie dodać proszek, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto.
Trzeba będzie jeszcze podsypywać mąką, bo ciasto może się kleić.

Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną
bułką tartą.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wyłożyć na ciasto, lekko docisnąć.


Na wierzch posypać kruszonkę.


Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i piec do zrumienienia około 50-55 minut. To zależy od piekarnika.

Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.






czwartek, 9 listopada 2017

Brokuły zapiekane z serem feta.




Brokuły i ser feta do tej pory łączyłam na zimno, w sałatce.
Tym razem postanowiłam wypróbować ten duet na ciepło.
Uwielbiam brokuły pod każdą postacią, więc miałam pewność, że będzie
mi smakowało.


Składniki:
1 brokuł
150 g. sera feta
100 g. żółtego sera

Sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2- 3 ząbki czosnku
sól, pieprz

Majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać.

Wykonanie:
Brokuły podzielić na różyczki. Wrzucić do gotującej osolonej wody.
Gotować kilka minut. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Ser feta pokroić w kostkę i wrzucić na brokuły, na to polać sos czosnkowy.
Na wierzch  utrzeć ser żółty.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 20 minut.



wtorek, 7 listopada 2017

Rogaliki z nutellą.



Dawno nie robiłam rogalików. Mam kilka przepisów i tym razem wybrałam ten.
Są to rogaliki na drożdżach, ale nie rosną w cieple tylko w lodówce.
Po upieczeniu nie przypominają typowych drożdżowych rogali.
Wypróbujcie koniecznie :)


Składniki:
1/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
30 g. drożdży
3 szklanki mąki + trochę mąki do podsypania
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
200 g. margaryny lub masła
Nutella do nadziewania rogali

Do posmarowania rogali:
białka które zostały
cukier

Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut
żeby drożdże zaczęły pracować. Masło lub margarynę roztopić w rondelku i zostawić
żeby przestygło. Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, śmietanę i zaczyn drożdżowy.
Wymieszać i wlać letni tłuszcz. Wyrobić na gładkie ciasto. Jak będzie za rzadkie
to delikatnie podsypać mąką. Wyrobione ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Po godzinie ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 części, każdą część
rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na brzegach wyłożyć nutellę.


Następnie od szerszego boku zawijać rogaliki.


Gotowe rogale ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem.
Zostawić na blaszce do czasu nagrzania piekarnika.


Piec w temperaturze 180 stopni 25-30 minut. Do zrumienienia.





sobota, 4 listopada 2017

Sałatka ze śledziem i burakami.



Śledzie i buraki to całkiem smaczne połączenie. Próbowaliście już?
Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie.
Zrobiłam tę sałatkę po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni :)
Wiem już, że w tym roku zagości u mnie na świątecznym stole.
Jeśli wpadły Wam w oko bułeczki to zapraszam po przepis.
Zapewniam, że ta sałatka i te bułeczki to pyszne połączenie :)


Składniki:
6 śledzi
2 dość duże czerwone buraki
3 średnie ziemniaki
3 ogórki kiszone
3 jajka na twardo
1 cebula
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Śledzie namoczyć ( ja moczyłam w wodzie z mlekiem około 1 godzinę).
Ziemniaki i buraki ugotować bez obierania. Wystudzić.
Następnie obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Tak samo pokroić śledzie,
cebulę, jajka i ogórki. Wszystkie składniki wrzucić do miski.
Dodać majonez, musztardę sól i pieprz. Wymieszać.
Wstawić do lodówki co najmniej na godzinę.