Strony

sobota, 3 grudnia 2022

Babka migdałowa.

 


Coś słodkiego do weekendowej kawki. Podstawowy przepis na babkę z dodatkiem 
ekstraktu migdałowego i płatków migdałów. Do tego polewa z białej czekolady 
i uprażone płatki migdałowe do dekoracji. 
Jeśli lubicie smak migdałowy, to musicie spróbować i sami ocenić. 
Ciekawa jestem czy będzie Wam smakowało. 


Składniki:
1 kostka margaryny (250 g.)
1 szklanka cukru
5 jajek
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego 
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek płatków migdałów

Polewa:
60 g. białej czekolady
3 łyżki śmietanki 30 %

Dodatkowo:
2 łyżki płatków migdałów do dekoracji ciasta 

Wykonanie:
Margarynę pokroić na mniejsze kawałki i utrzeć z cukrem. 
Dodać jajka i ekstrakt migdałowy. Dalej ucierać. Na koniec wsypać mąkę 
i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę, żeby składniki się połączyły. 
W ostatnim kroku dodać płatki migdałów. I wymieszać wszystko łyżką. 


Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 


Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni 
i piec 55-60 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. 
Najlepiej sprawdzić patyczkiem. 


Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną na kawałki czekoladę 
i mieszać, aż czekolada się rozpuści. 

Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.

Wystudzone ciasto udekorować polewą i prażonymi płatkami migdałów. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz