Strony

piątek, 18 listopada 2022

Bajgle.

 


Dziś kuchnia poleca pyszne bajgle. Mięciutkie bulki z dziurką, przypominające oponki. 
Jest przy nich trochę pracy, ale warto. Nie potrzebujecie do nich specjalnych foremek, 
ja też nie mam. Wprawdzie bez foremki mają małe dziurki i wyszły trochę nierówne, 
ale to nie ujmuje im smaku. Dziurki zrobiłam palcem, wykorzystałam do tego nawet 
końcówkę wałka :) 

Składniki:
450 g. mąki pszennej 
280 g. ciepłego mleka
50 g. masła 
20 g. drożdży 
2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli 

Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
mak i sezam do posypania

Wykonanie:
Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. 

Ciepłe mleko wlać do miski, dodać cukier i drożdże. 
Wymieszać i odstawić na 15 minut. 
Wsypać mąkę, sól i wlać przestudzoną masło.


Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. 


Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę.


Podzielić na 7 części. Z każdej części ciasta uformować kulkę, następnie w każdej 
bułce zrobić dziurkę palcem, wcześniej włożonym do mąki i kręcić 
żeby dziurka się powiększyła. Dodatkowo włożyłam do dziurki końcówkę 
od wałka, żeby ją powiększyć. 




W międzyczasie zagotować wodę w szerokim garnku. 
Do wody wsypać łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli. 
Do wrzącej wody wkładać bajgle, tak żeby się nie skleiły. Ja gotowałam na raz 
po dwie, lub trzy sztuki. Powinny luźno pływać. 


Bajgle gotować około pół minuty i wyciągać łyżką cedzakową na blaszkę 
wyłożoną papierem do pieczenia. 
Wierzch bajgli posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka 
i posypać makiem i sezamem. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 25 minut. 







Przepis w Waszym wykonaniu.





4 komentarze:

  1. Te bułeczki to jest petarda robię z podobnego przepisu - polecam wszystkim niedowiarkom 😋

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie, no tę pyszność to już MUSZĘ ZROBIĆ! Zapisuję i dam znać, jak wyszły :-) Buzia!

    OdpowiedzUsuń