Strony

środa, 14 września 2022

Ciasteczka kruche z białą czekoladą.

 


Pyszne kruche ciasteczka z dodatkiem białej czekolady. Proste w przygotowaniu. 
Przechowywane w puszce, lub słoiku pozostają świeże 2-3 tygodnie. 
Warto poświęcić trochę czasu i zrobić domowe ciasteczka, żeby mieć je pod ręką, 
zawsze kiedy przyjdzie nam ochota, lub kiedy pojawią się niespodziewani goście. 


Składniki:
120 g. masła
70 g. cukru pudru
250 g. mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
50 g. białej czekolady

Wykonanie:
Czekoladę drobno pokroić nożem.

Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać.
Następnie dodać pokrojone masło i jajko. 
Zagnieść robotem lub mikserem z hakami. Jak zacznie się kleić, dodać czekoladę. 
Zagnieść jeszcze kilka sekund i przełożyć na stolnicę. 
Ponownie zagnieść i uformować z ciasta kulę. Zawinąć ją w folię spożywczą 
i schłodzić 10 minut w zamrażarce. 


Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. 
Rozwałkować i wycinać dowolne kształty. 


Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. 12-15 minut, 
do lekkiego zarumienienia. 

Ciasteczka ściągać z blaszki po wystudzeniu. 
Po upieczeniu będą miękkie, później stwardnieją. 

Ciasteczka przechowywać w puszce, lub słoiku. 






Przepis w Waszym wykonaniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz