Strony

poniedziałek, 7 marca 2022

Bułki serowe.

 


Dziś mam dla Was fajny przepis na bułeczki z serem żółtym. 
Ser jest w cieście i na wierzchu bułek. Dzięki temu, że ser jest w cieście, bułeczki 
mają delikatny serowy posmak. Ser zapieczony na bułkach sprawia, że wierzch bułek 
przyjemnie chrupie. 
Ciężko jest opisać jak pyszne są te bułki, po prostu musicie je zrobić i sami ocenić. 
Przepis od Moniki z bloga Pysznie czy przepysznie

Składniki:
100 g. sera żółtego
150 g. ciepłego mleka
100 g. ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
25 g. drożdży
400 g. mąki pszennej (użyłam typ 550)
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka

Wykonanie:
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. 

Wodę i mleko wlać do miski, dodać cukier i wkruszyć drożdże. 
Wymieszać i odstawić na 10 minut. 
Następnie wsypać mąkę, sól i połowę utartego sera. Wlać olej i wyrobić robotem, 
lub mikserem z hakami. 
Wyrobione ciasto posypać na wierzchu mąką i nakryć ściereczką. 
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. 
Będzie się trochę kleić.


Podzielić ciasto na 8 części. 


Z każdej części uformować bułkę. 
Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Zostawić na 15-20 minut do napuszenia. 


Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać serem żółtym. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec 20 -25 minut. 
W zależności od piekarnika. 







Bułki w Waszym wykonaniu.

Kasia już upiekła i bardzo chwaliła :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz