Strony

piątek, 30 kwietnia 2021

Szarlotka biszkoptowa.

 



Miękki puszysty biszkopt, a w środku mus jabłkowy. Robię to ciasto od lat. 
Przepis był już na blogu, ale postanowiłam go trochę odświeżyć. 
Dodałam więcej zdjęć i dokładniejszy opis wykonania. Szczerze polecam ten przepis. 
Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, a smakuje naprawdę dobrze. 
Piekłam w blaszce 23x32


Składniki:
Biszkopt:
7 jajek
szczypta soli
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus jabłkowy:
2 kg. jabłek
2-3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 galaretka przezroczysta, lub cytrynowa

Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli wsypywać cukier, 
cały czas ubijając. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. 
Na koniec dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. 



Wymieszać wszystko łyżką. 


Spód prostokątnej formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować 
masłem, lub margaryną. Przełożyć do niej ciasto. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni 35 minut. 



Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. 
Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier i smażyć na małym gazie, 
co jakiś czas mieszając. Można delikatnie podlać wodą, ale nie jest to konieczne. 
Ja nie podlewałam.  Jabłka smażymy tak długo, aż będą miękkie i się rozpadną. 
Wtedy możemy wyłączyć gaz. Do gorących jabłek wlać sok z cytryny i wsypać 
galaretkę (proszek). Mieszać, aż galaretka się rozpuści i połączy z jabłkami. 



Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. 
Na jedną część wyłożyć jeszcze ciepłe jabłka i przykryć drugą częścią ciasta. 
Lekko docisnąć. Wierzch posypać cukrem pudrem.



 Odstawić, żeby masa jabłkowa przestygła i stężała. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz