Strony

sobota, 11 lipca 2020

Bułki pszenne z mąką ziemniaczaną.




Kolejny przepis na swojskie pieczywo. Tym razem, bułeczki z dodatkiem 
mąki ziemniaczanej. Piekłyśmy je z dziewczynami z Domowej piekarni. 
Przepis z którego korzystałam, znajdziecie na blogu Dieta Moja Pasja
Mój przepis minimalnie się różni, ale ciasto wyszło super. Dobrze się z nim pracuje, 
nie trzeba podsypywać mąką. Bułeczki są miękkie, nawet na drugi dzień. 
Naprawdę polecam. Spróbujcie koniecznie. 


Składniki:
250 ml. ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
25 g. drożdży
350 g. mąki pszennej (użyłam typ 500) + 2 łyżki
50 g. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek 

Wykonanie:
Drożdże wkruszyć do ciepłej wody, dodać cukier i 2 łyżki mąki. 
Wymieszać i odstawić, żeby drożdże zaczęły pracować.

 
Do miski wsypać obie mąki i sól. Wymieszać. Dodać zaczyn drożdżowy i oliwę. 


Wyrobić na gładkie ciasto. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. 


Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. 


Uformować bułeczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wierzch bułek posmarować mlekiem i posypać sezamem, lub makiem. 


Zostawić na 15-20 minut do napuszenia. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 25 minut.






2 komentarze: