W tym tygodniu w grupie Domowa Piekarnia, wypiekamy pieczywo z makiem.
Zrobiłam więc, takie bułeczki. Na szybko, bez wyrastania ciasta.
Czekamy tylko 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować, dodajemy resztę składników,
a później, bułki wyrastają już na blaszce. Oszczędzamy więc, około godziny.
Bardzo polecam. Uwielbiam, takie świeże bułeczki ze swojskim dżemem.
Coś pysznego :) Spróbujcie koniecznie.
Czekamy tylko 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować, dodajemy resztę składników,
a później, bułki wyrastają już na blaszce. Oszczędzamy więc, około godziny.
Bardzo polecam. Uwielbiam, takie świeże bułeczki ze swojskim dżemem.
Coś pysznego :) Spróbujcie koniecznie.
Składniki:
200 ml ciepłej wody
100 ml ciepłego mleka
30 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
500 g. mąki pszennej
20 g. masła
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
mleko do posmarowania bułek
mak do posypania
Wykonanie:
Wodę i mleko wlać do miski. Dodać cukier i drożdże.
Wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
Wsypać mąkę i sól. Dodać miękkie masło i rozetrzeć je palcami, żeby
połączyło się z mąką. Wszystko wyrobić, mikserem z hakami na gładkie ciasto.
Następnie przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 8 części.
Z każdej części, uformować bułkę.
Gotowe bułeczki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Na tak przygotowanych bułkach, zrobić nacięcia. Ja zrobiłam to, przeciętym
wzdłuż na pół, kubeczkiem po jogurcie.
Wierzch bułeczek posmarować mlekiem i posypać makiem.
Piec w temperaturze 210 stopni, 15-20 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu
Wspaniałe bułeczki
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😘
UsuńKolejny Twój przepis sprawdzony i łąduje w zeszycie z przepisami. Bułeczki mięciutkie i bardzo smaczne. Polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :) Pozdrawiam 😊
UsuńSiemka, bułki super...
OdpowiedzUsuńTrzeba robić 26 sztuk,
Bo znikają jak sny...
POZDR
Bardzo się cieszę, że smakują. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBułeczki są proste i przepyszne
OdpowiedzUsuńSuper bułeczki
OdpowiedzUsuń