Bitki z szynki, to pyszny obiad, na co dzień i od święta. Kruche i delikatne
mięso, duszone w sosie. Świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą lub wszelkiego
rodzaju kluskami. Podaję tradycyjny przepis. Lubię kombinować z przyprawami
i warzywami, ale tym razem zrobiłam bez udziwnień :)
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki
750 ml wody (3 szklanki)
sól, pieprz, majeranek
2 liście laurowe
2-3 kulki ziela angielskiego
3 łyżki maki
olej do smażenia
Wykonanie:
Szynkę pokroić w plastry. Rozbić tłuczkiem.
Każdy plaster, przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i podsmażyć
na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.
Podsmażone mięso zalać gorącą wodą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Na osobnej patelni, podsmażyć pokrojoną w plastry cebulę i drobno pokrojony czosnek.
Dodać do mięsa.
Przykryć pokrywką i dusić 1,5 godziny. Do miękkości mięsa.
W trakcie duszenia można jeszcze delikatnie, podlać mięso wodą.
Kiedy mięso będzie miękkie, odkryć pokrywkę i podgotować jeszcze 5-10 minut,
żeby sos się zredukował.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz