Takie pyszne babeczki ostatnio wypatrzyłam w Jaśminowej Kuchni, u Ani.
Z kolei Ania, znalazła przepis u Beti w kuchni i taka to historia :)
Fakt jest taki, że babeczki są pyszne. Ja dodałam od siebie jeszcze otartą skórkę
pomarańczową, dla podkręcenia smaku. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania
przepisu bo jest na prawdę prosty, a babeczki smakują rewelacyjnie. Nawet na
drugi i trzeci dzień są miękkie i smaczne.
Z tej porcji składników wyszło mi 20 małych babeczek.
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki (200 g.)
3/4 szklanki kakao instant (100 g.) - miałam kakao Puchatek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
2 jajka
100 ml. oleju słonecznikowego
60 ml. mleka
2 pełne łyżeczki otartej skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać.
Następnie wbić jajka, wlać olej i mleko. Zmiksować.
Na koniec dodać otartą skórkę pomarańczową.
bułką tartą. Gotowe ciasto wyłożyć do foremek, do 3/4 ich wysokości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, 25 minut. Do suchego patyczka.
Przestudzone babeczki posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz