Strony

środa, 28 listopada 2018

Śledzie w oleju z cytryną.




Bardzo lubię śledzie. Dlatego robię je dość często. Przeważnie marynuję w occie
po wiejsku. Tym razem zrobiłam w oleju, z dodatkiem cytryny.
Wystarczy, że postoją w zalewie 24 godziny i są dobre do jedzenia.
Jeśli od razu nie zjecie, to nic nie szkodzi, śledzie mogą stać w lodówce
spokojnie 2-3 tygodnie. Im dłużej stoją tym są smaczniejsze.
Bardzo fajnie sprawdzą się na święta, właśnie dlatego, że można je przygotować
wcześniej. Polecam, spróbujcie ;)


Składniki:
6 filetów śledziowych a'la matjas ( miałam w oleju)
1 cytryna
2 nie duże cebule
olej

Dodatkowo:
woda i mleko do namoczenia śledzi

Wykonanie:
Śledzie namoczyć w wodzie z mlekiem. Tyle wody ile mleka.
Moczyć przez godzinę.


Następnie pokroić śledzie na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w pióra. Cytrynę dobrze umyć, wyszorować i pokroić w półplasterki.
W litrowym słoiku układać warstwami cebulę, cytrynę i śledzie.
Całość zalać olejem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki minimum na 24 godziny.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz