Strony

poniedziałek, 22 października 2018

Ciasto Bounty z mleczkiem kokosowym.





Bounty - smak raju. Musze przyznać, że jest w tym dużo prawdy :)
Wielbiciele kokosa na pewno się ze mną zgodzą.
Mięciutki biszkopt, masa kokosowa i polewa czekoladowa. Oto bounty :)
Na blogu jest już takie ciasto, ale w trochę innej wersji. Od razu powiem, że obie wersje
są pyszne. Ja osobiście wolę tę wersje, ponieważ dzięki dodatkowi kaszy manny
lepiej się kroi. Masa jest bardziej zwarta. Poprzednie bounty ma delikatniejszą
konsystencję i trzeba uważać przy krojeniu. Polecam wypróbować obie :)
Piekłam w blaszce 23 na 32 cm.


Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
5 łyżek mąki tortowej
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kokosowa:
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml.)
250 ml. mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki kaszy manny
300 g. wiórek kokosowych
1 kostka masła

Polewa:
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 tabliczka czekolady gorzkiej
100 g. masła lub margaryny

Poncz:
1/3 szklanki mleka
1 łyżka likieru kokosowego

Wykonanie:
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka cały czas ubijając. Następnie wsypać mąkę, kakao
i proszek do pieczenia. Zmiksować chwilkę na najniższych obrotach miksera.
Na koniec przemieszać łyżką żeby dobrze wmieszać ciasto ze spodu miski.
Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut.

Mleko i mleczko kokosowe przelać do garnka, dodać cukier i kaszę manną.
Zagotować cały czas mieszając. Kiedy zacznie się gotować, wsypać wiórki kokosowe.
Gotować na małym gazie jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając, żeby masa się
nie przypaliła. Do gorącej masy dodać kostkę masła i zmiksować na jednolita masę.


W szklance wymieszać mleko z likierem kokosowym i nasączyć wystudzony biszkopt.
Następnie na biszkopt wyłożyć masę kokosową.
Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na około godzinę.


Przygotować polewę. Miseczkę ustawić na garnku z gotującą wodą.
Do miski wrzucić pokruszone czekolady i masło.


Mieszać do uzyskania gładkiej polewy.


Zostawić polewę do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając.
Następnie polać ciasto i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.








3 komentarze: