Strony

poniedziałek, 7 maja 2018

Rolada serowa ze szpinakiem i kurczakiem.




Była już rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami., tym razem propozycja 
dla wielbicieli szpinaku, który jest pełen wartościowych witamin, tj.witaminy A
C, K1 oraz żelaza.
Powiem Wam tylko, że ta rolada, czy z pieczarkami, czy ze szpinakiem 
jest tak samo pyszna. Chociaż ja bardziej lubię ze szpinakiem :)
U nas taka roladka była na niedzielny obiad. Zostało jeszcze na poniedziałek.
Spokojnie można odgrzać ją w piekarniku. Jest tak samo pyszna jak poprzedniego
dnia. Na zimno też smakuje bardzo dobrze.


Składniki:
4 jajka
4 łyżki majonezu
350 g. sera żółtego

Na nadzienie:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
1 łyżka masła
1 opakowanie szpinaku mrożonego ( 450 g.)
1 ząbek czosnku
1/2 opakowania sera typu feta ( około 150 g.)
sól, pieprz

Wykonanie:
Jajka rozmieszać w misce, dodać majonez. Dobrze wymieszać, żeby składniki
się połączyły. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do jajek z majonezem.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem
do pieczenia.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Kiedy przestygnie, obrócić papierem do góry i delikatnie go ściągnąć.

Piersi rozbić dość cienko. Przyprawić solą i pieprzem.
Odstawić co najmniej na pół godzinki.

Na patelni roztopić łyżkę masła. Wrzucić zamrożony szpinak. Co jakiś czas
przemieszać żeby szpinak się rozmroził. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,
doprawić solą i pieprzem. Chwilę podsmażyć, żeby woda odparowała.
Wyłączyć gaz i wkruszyć fetę. Wymieszać.


Na wystudzoną roladę wyłożyć rozbite i przyprawione piersi. Jedna przy drugiej.
Na piersi wyłożyć szpinak.


 Zawinąć roladę. Owinąć papierem do pieczenia i piec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.






1 komentarz: