Strony

wtorek, 22 maja 2018

Biszkopt z musem jabłkowym i masą budyniową.






Miała być szarlotka biszkoptowa, ale został tylko jeden słoik przecieru jabłkowego.
Na szarlotkę za mało, a trzeba było go wykorzystać. Wymyśliłam, że zrobię jeszcze
krem budyniowy i tym przełożę biszkopt. Wyszło całkiem nie źle :)
Biszkopt i budyń są słodkie, natomiast warstwa jabłkowa lekko kwaskowata.
Wszystko razem bardzo fajnie się komponuje.


Składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na mus jabłkowy:
1 słoik przecieru jabłkowego ( 750 ml)
1/3 szklanki wody
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na masę budyniową:
1/2 litra mleka
3 łyżki cukru
1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maki pszennej
1 kostka masła
1 łyżka cukru waniliowego ( miałam swojski)

Dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta


Wykonanie:
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie maki i proszkek do pieczenia.
Zmiksować chwilkę na najniższych obrotach. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem
do pieczenia.


Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut.

Mus jabłkowy:
Przecier jabłkowy przełożyć do rondelka i podgrzać. Mąkę wymieszać z wodą.
Wlać do ciepłego przecieru cały czas mieszając. Kiedy ładnie się połączy,
wyłączyć gaz i zostawić do przestudzenia.

Masa budyniowa:
Odlać pół szklanki mleka, resztę mleka zagotować razem z 3 łyżkami cukru.
Do szklanki z mlekiem dodać żółtko i rozmieszać. Następnie dodać mąki,
wymieszać dokładnie żeby nie było grudek.
Do gotującego mleka wlać masę ze szklanki cały czas mieszając, aż zrobi
się gęsty budyń. Zostawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem waniliowym, dodawać po łyżce budyniu cały czas miksując.

Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Wyłożyć mus jabłkowy i równo rozsmarować.


Na mus jabłkowy wyłożyć masę budyniową, równo rozsmarować.


Przykryć drugą częścią ciasta i lekko docisnąć.
Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki posypać cukrem pudrem.





3 komentarze: