Strony

środa, 25 października 2017

Bułka weka.




Mięciutkie i delikatne pszenne pieczywo.
Wiem , że w zależności od regionu ma różne nazwy. Zwana jest angielka, bułką
paryską, francuzem, kawiarką i nie wiem jak jeszcze :)
Dla mnie to po prostu weka. Polecam szczególnie jeśli macie dzieci.
Na pewno przypadnie im do gustu. Małe mięciutkie kanapeczki to coś
co dzieciaki bardzo lubią :)


Składniki:
600 g. mąki
3/4 szklanki ciepłego mleka
3/4 szklanki ciepłej wody
20 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Wykonanie:
Do miseczki wlać ciepłe mleko, dodać cukier, w kruszyć drożdże i dodać dwie
łyżki maki. Wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut żeby drożdże zaczęły
pracować.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zaczyn, ciepłą wodę i olej.
Wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę
do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoja objętość wyłożyć na stolnicę.
Podzielić na dwie części. Każdą część rozpłaszczyć ręką na placek, a następnie
zwinąć w rulon.


Następnie uformować dużą bagietkę. Przełożyć na blaszkę wyłożona papierem
do pieczenia. Posypać mąką i zrobić nożem nacięcia.


Zostawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 10 minut.


Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 15-20 minut.
Wystudzić na kratce. Następnie kroić i zajadać :) Pycha :)




2 komentarze: