Strony

piątek, 16 czerwca 2017

Kluski na parze.



Kluski na parze, to drożdżowe bułki gotowane na parze.
Mają różne nazwy np.buchty, parowce, pampuchy.
Można je jeść na słodko lub na słono. U nas tym razem na słodko
bo z sosem truskawkowym. Pyszne są też z sosem pieczeniowym i mięskiem :)
Nie zależnie z czym podacie, zawsze będą smakować znakomicie :)
Zachęcam Was do zrobienia takich klusek, tym bardziej, że
zaczyna się lato, a tym samym sezon na owoce. Warto wykorzystać ten czas
żeby zrobić kluski, z sosami ze świeżych owoców.


Składniki:
500 g mąki
370 ml ciepłego mleka
25 g. drożdży
30 g masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Do miski wlać ciepłe mleko,dodać cukier, rozkruszone drożdże
i kilka łyżek mąki. Wymieszać i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu wsypać resztę mąki, sól i dodać jajko.
Na koniec wlać rozpuszczone i wystudzone masło.
Wyrobić gładkie ciasto. Ja jak zwykle wyrabiałam mikserem z hakami :)
Można podsypać mąka jeśli będzie za rzadkie.
Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.



Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, spłaszczyć lekko ręką i szklanką
wykrawać krążki.



Wykrojone kluski pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.




Gotować na parze około 10 minut.




Jeśli nie macie specjalnego garnka, to możecie zwykły garnek obwiązać
gazą lub ściereczką, na tym ułożyć kluski i przykryć np. miską.





3 komentarze: