Strony

piątek, 24 lutego 2017

Naleśniki z pieczarkami i serem.




Naleśniki lubimy, pod każdą postacią. Dziś z pieczarkami i serem żółtym.
Pomysł na szybki i prosty obiad :)
Z podanych składników wyszło mi 6 naleśników z farszem.
Samych placków wyszło mi 8 sztuk.
Polecam bo są naprawdę dobre.


Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
2 jajka
1 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
trochę oleju do smażenia naleśników

Farsz:
500 g pieczarek
1 średnia cebula
150 g sera żółtego
sól, pieprz
masło do smażenia cebuli i pieczarek

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, wymieszać w misce trzepaczką.
Wstawić do lodówki, na czas przygotowania farszu.


Cebulę pokroić w drobną kostkę.Podsmażyć na maśle.
Pieczarki umyć, lub obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Dodać do podsmażonej cebuli i smażyć, aż woda z pieczarek odparuje.
Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia.
W tym czasie, usmażyć naleśniki.


Do przestudzonych pieczarek, zetrzeć ser żółty.Wszystko wymieszać.
Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zawinąć jak chcecie :)
Ja zawijam w kopertę.




Gotowe naleśniki podsmażyć na patelni, na niewielkiej ilości oleju,
po 2-3 minuty z każdej strony, pod przykryciem, na małym ogniu.








2 komentarze: