Strony
wtorek, 29 października 2024
Sałatka kalafiorowa z serem feta
niedziela, 20 października 2024
Ciasto z gruszkami i migdałową kruszonką
Ciasto, które robię często i które zawsze się udaje. Jak zwykle u mnie, musi być prosto i smacznie. Do tego ciasto możecie użyć dowolnych owoców, ja tym razem wybrałam gruszki. Kruszonkę wzbogaciłam o mielone migdały, wyszła smaczna, bo mąż wyjadał zanim jeszcze wystygła :)
Piekłam w blaszce 27x18
Składniki:
2/3 szklanki cukru
125 g. masła
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 gruszki
Kruszonka:
50 g. masła
4 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
Wykonanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło pokroić i wrzucić do miski, dodać cukier i jajka. Zmiksować.
Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia.
Ponownie zmiksować do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przełożyć na mniejszą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Może też być tortownica.
Składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki, rozgnieść palcami tak żeby powstała kruszonką.
Gruszki obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto. Wierzch posypać kruszonką.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 40-45 minut.