Strony

wtorek, 29 października 2024

Sałatka kalafiorowa z serem feta

 



Pierwszy raz połączyłam kalafior i ser feta. Smakowało mi bardzo 
więc dzielę się przepisem. 
Sałatka prosta i szybka. Sprawdzi się na kolację, lub na imprezę. 
Zresztą sałatki są dobre na każdą okazję. 
Ciekawa jestem czy już próbowaliście takiego połączenia? 


Składniki:
1 nieduży kalafior 
1 czerwona cebula 
25-30 sztuk oliwek 
150 g. pomidorków koktajlowych 
1/2 puszki kukurydzy 
150 g. sera feta
3 pełne łyżki majonezu 
2 pełne łyżki jogurtu greckiego 
2 ząbki czosnku 
sól, pieprz 
szczypiorek do dekoracji 

Wykonanie:
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. 
Następnie pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. 
Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojony w kostkę ser feta, oliwki pokrojone 
na połówki, pomidorki pokrojone na ćwiartki i pokrojoną w kostkę cebulę. 

W osobnej miseczce wymieszać majonez, jogurt 
i czosnek przeciśnięty przez praskę. 
Doprawić solą i pieprzem. 

Sos przełożyć do sałatki, wymieszać. 
Jeśli trzeba przyprawić jeszcze solą i pieprzem. 
Wierzch udekorować szczypiorkiem.


 

 


niedziela, 20 października 2024

Ciasto z gruszkami i migdałową kruszonką

 


Ciasto, które robię często i które zawsze się udaje. Jak zwykle u mnie, musi być prosto i smacznie. Do tego ciasto możecie użyć dowolnych owoców, ja tym razem wybrałam gruszki. Kruszonkę wzbogaciłam o mielone migdały, wyszła smaczna, bo mąż wyjadał zanim jeszcze wystygła :) 

Piekłam w blaszce 27x18


Składniki:

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej

2/3 szklanki cukru 

125 g. masła 

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

2 gruszki 


Kruszonka:

50 g. masła 

4 łyżki mielonych migdałów 

2 łyżki mąki pszennej 

3 łyżki cukru 


Wykonanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Masło pokroić i wrzucić do miski, dodać cukier i jajka. Zmiksować.



Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia.



Ponownie zmiksować do połączenia składników. 

Tak przygotowane ciasto przełożyć na mniejszą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Może też być tortownica. 


Składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki, rozgnieść palcami tak żeby powstała kruszonką. 


Gruszki obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto. Wierzch posypać kruszonką. 



Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 40-45 minut.