Pyszna, aromatyczna, prosta w wykonaniu babka cytrynowa, która idealnie pasuje
na wielkanocny stół. Babkę możecie polać lukrem, lub tak jak ja, białą czekoladą.
Osobiście polecam białą czekoladę.
Babkę cytrynową, zrobiłam na bazie babki piaskowej. Jest bardzo delikatna,
po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki:
4 jajka
szczypta soli
1 niepełna szklanka cukru
1 niepełna szklanka oleju
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna
Polewa:
1 tabliczka białej czekolady
3-4 łyżki śmietanki 30 %
Wykonanie:
Cytrynę dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Następnie zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
Jajka ubić ze szczyptą soli i z cukrem na puszystą masę.
Następnie, cały czas miksując, powoli wlewać olej i sok z cytryny.
Na koniec, przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodać skórkę
otartą z cytryny.
Zmiksować tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przełożyć do formy na babkę, posmarowanej margaryną
i posypanej bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 55 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać
aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.
Wystudzoną babkę udekorować polewą.
Dodatkowo udekorowałam babkę czekoladowymi jajeczkami i cukrowymi ozdobami.
Ślicznie udekorowałaś! I ja tez zauważyłam, że do cytrynowego ciasta bardzo pasuje ta biała czekolada :-)
OdpowiedzUsuń