Strony

sobota, 25 marca 2023

Prosty tort śmietankowy.

 


Prosty torcik z kremem śmietanowym. Blaty nasączyłam kawą, co dało fajny posmak. 
Oczywiście jeśli nie lubicie smaku kawy, możecie nasączyć blaty wodą 
z cukrem i cytryną. Torcik jest naprawdę prosty. 
Myślę, że nawet jeśli nigdy nie robiliście tortu, to z tym sobie poradzicie. 
Dekoracja też jest prosta, ponieważ mistrzem dekoracji nie jestem ;) 
Sprawdźcie przepis. 


Biszkopt 20 cm.
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao 

Krem:
500 ml. śmietanki 30 %
250 g. serka mascarpone
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)

Nasączenie:
1/2 szklanki gorącej wody
2 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki cukru 

Drip czekoladowy (polewa):
20 g. czekolady gorzkiej
20 g. czekolady mlecznej
30 g. śmietanki 30 %

Dodatkowo:
kakao gorzkie 
dowolne czekoladki do dekoracji 
posypka, perełki cukrowe 

Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać cukier 
cały czas ubijając. 
W kolejnym kroku dodać żółtka, dalej ubijać. 


Obie mąki i proszek do pieczenia i kakao wymieszać w osobnej misce. 
Przesiać stopniowo przez sitko do ubitych jajek. 


Wymieszać łyżką delikatnie, ale dokładnie, tak żeby na spodzie nie została mąka. 



Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na spodzie 
papierem do pieczenia. Użyłam obręczy 20 cm. 


Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni 
i piec 40 minut. Do suchego patyczka. 
Po upieczeniu uderzyć tortownicą delikatnie o blat, dwa, lub trzy razy. 
Najlepiej położyć na blacie ręcznik, żeby go nie uszkodzić. 

Biszkopt zostawić do wystudzenia. 


Kiedy wystygnie oddzielić go delikatnie nożem od rantu. 
Przewrócić go do góry dnem, żeby mieć równą powierzchnię na górze. 
Następnie przekroić biszkopt na 3 blaty. 


Kawę i cukier rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać i odstawić do przestudzenia.

Przygotować krem.
Śmietanka i serek powinny być mocno schłodzone. 
Do miski wlać śmietankę i dodać serek mascarpone. 
Zmiksować najpierw na niższych obrotach miksera żeby śmietanka nie chlapała, 
jak zacznie gęstnieć zwiększyć obroty. Dodać też cukier waniliowy. 
Ubijać, aż krem zrobi się gęsty. 


Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą. Wyłożyć cześć kremu śmietankowego. 



Przykryć drugim blatem. Blat nasączyć kawą, następnie wyłożyć kolejną 
cześć kremu. Przykryć trzecim blatem. Ściągnąć rant. 


Pozostały krem wyłożyć na wierzch i boki tortu. Wyrównać powierzchnię.


Tort wstawić na kilka godzin do lodówki. 

Po tym czasie można dekorować. 
Wierzch tortu posypać gorzkim kakao (przez sitko).

Śmietankę podgrzać dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada 
się rozpuści. Jeśli polewa będzie za gęsta, można dolać odrobinę śmietanki. 
Tak przygotowany drip wystudzić. Następnie wykładać małą łyżeczką na zimny tort. 
Trzeba to robić delikatnie, kontrolując spływ czekolady. 
Na mokrą czekoladę można przykleić ozdoby czekoladowe. 
Tort ponownie schłodzić w lodówce. 




















2 komentarze: