Tego dania przedstawiać nie trzeba. Szybki i prosty obiad, dobrze wszystkim znany.
Do tego ugotowane, lub pieczone ziemniaki, ulubiona surówka i pyszny obiad gotowy.
Sprawdzi się na co dzień i od święta.
Pieczone udka znają wszyscy, a jak będą smakować, to już kwestia przypraw.
U mnie tym razem z czerwoną pastą curry, lekko pikantne.
Składniki:
4 udka z kurczaka
1 cebula
Marynata:
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka tymianku
Wykonanie:
Składniki marynaty przełożyć do miski i wymieszać.
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć przygotowana marynatą.
Odstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc.
Naczynie żaroodporne wysmarować na spodzie masłem. Przełożyć do niego udka.
Cebulę obrać, pokroić na ósemki i ułożyć między mięsem.
Tak przygotowane udka wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni
i piec 1 godzinę, 15 minut, do miękkości mięsa.
W połowie pieczenia powinien pojawić się sos. Dobrze jest polać nim mięso
na wierzchu, chociaż dwa razy.
No i troszkę Azji na talerzu jest :-)
OdpowiedzUsuń