Strony

środa, 22 lutego 2023

Udka pieczone z czerwoną pastą curry.

 


Tego dania przedstawiać nie trzeba. Szybki i prosty obiad, dobrze wszystkim znany. 
Do tego ugotowane, lub pieczone ziemniaki, ulubiona surówka i pyszny obiad gotowy. 
Sprawdzi się na co dzień i od święta. 
Pieczone udka znają wszyscy, a jak będą smakować, to już kwestia przypraw. 
U mnie tym razem z czerwoną pastą curry, lekko pikantne. 


Składniki:
4 udka z kurczaka 
1 cebula

Marynata:
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka tymianku

Wykonanie:
Składniki marynaty przełożyć do miski i wymieszać. 

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć przygotowana marynatą. 
Odstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc. 

Naczynie żaroodporne wysmarować na spodzie masłem. Przełożyć do niego udka. 
Cebulę obrać, pokroić na ósemki i ułożyć między mięsem. 


Tak przygotowane udka wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni 
i piec 1 godzinę, 15 minut, do miękkości mięsa. 
W połowie pieczenia powinien pojawić się sos. Dobrze jest polać nim mięso 
na wierzchu, chociaż dwa razy. 



1 komentarz: