Miękkie bułeczki pszenne, które pokochacie. Proste w wykonaniu. Idealne na kanapki.
Podczas pieczenia w kuchni unosi się piękny zapach pieczywa.
Z tego przepisu robiłam też bagietki, 4 sztuki.
Jeśli macie w domu kefir, to nie ma co czekać. Czas na bułki.
Składniki:
1/2 szklanki ciepłej wody
20 g. drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
3/4 szklanki kefiru w temperaturze pokojowej
500 g. mąki pszennej
30 g. miękkiego masła
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Drożdże wkruszyć do wody. Dodać cukier i wymieszać.
Odstawić na 10 minut.
Do miski wlać kefir, dodać zaczyn drożdżowy, wsypać mąkę i sól.
Na koniec dodać miękkie masło i rozetrzeć palcami z mąką.
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką.
Podzielić na 9, lub 10 części i uformować bułeczki.
Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić jeszcze na 15-20 minut do napuszenia.
Po pięciu minutach wyrastania można zrobić wzór.
Ja odciskam go połową kubeczka po jogurcie, ale można to zrobić tępa stroną noża.
Blachę z bułkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni
i piec około 25 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu.
Aguniu, patent z pojemnikiem od kefiru jest po prostu genialny w swej prostocie!
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę :)
Usuń