Strony

poniedziałek, 20 czerwca 2022

Pomidory pod pierzynką.

 


Pomidory o tej porze roku smakują najlepiej. Właśnie teraz jemy ich najwięcej. 
Dlatego polecam dziś pomidory pod pierzynką. Plastry pomidorów, posypane 
serem żółtym i polane sosem czosnkowym. 
Fajna przekąska na imprezę, ale też świetny dodatek do grilla czy obiadu. 


Składniki:
2 pomidory (300 g.) miałam malinowe
80 g. sera żółtego (u mnie mozzarella)
szczypiorek
sól, pieprz

Sos czosnkowy:
1 pełna łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka gęstej śmietany
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Wykonanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać majonez, jogurt i śmietanę. 
Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. 
Gotowy sos schłodzić w lodówce.


Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. 
Ułożyć na talerzu, lub półmisku. 
Posypać delikatnie solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. 


Ser zetrzeć na tarce, wyłożyć na pomidory. 


Wszystko przykryć sosem czosnkowym. 





 

4 komentarze:

  1. Na pewno są pyszne :-) Wykorzystam ten przepis, gdy moje pomidory dojrzeją (na razie są wielkości czereśni ;-D)

    OdpowiedzUsuń
  2. P.S. Ten "Anonim" to ja - Marzynia, wielbicielka twojego bloga :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło Marzyniu. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Idealna opcja na grilla, szczególnie dobrze będzie się komponować z produktami na grilla od ZMKarol z Podlasia- polecam ich wyjątkowe wyroby.

    OdpowiedzUsuń