Strony

niedziela, 20 lutego 2022

Tort z białą czekoladą.

 


Torty nie są moją mocną stroną. Jednak od czasu do czasu jakiś torcik zrobię.
Tym razem tort na urodziny kuzynki.
Tort z kremem z białej czekolady. Prosty w wykonaniu, a naprawdę pyszny. 
Na blogu jest już ciasto z takim kremem. Kiedy zrobiłam go po raz pierwszy, 
to od razu się w nim zakochałam. Urzekł mnie nie tylko smakiem, ale też prostotą wykonania. 
Dekoracje zrobiłam ze  świeżych owoców. Użyłam też złotego pyłku. 
Piekłam w tortownicy 25 cm.


Składniki:
Biszkopt:
7 jajek
szczypta soli
1 niepełna szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem z białej czekolady:
500 ml. śmietanki 30%
400 g. białej czekolady
500 g. serka mascarpone

Nasączenie biszkoptu:
100 ml. wody
2 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżeczki cukru 

Dodatkowo:
50 g. białej czekolady na posypanie boków tortu
dowolne owoce do dekoracji

Wykonanie:
W rondelku podgrzać śmietankę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, 
aż czekolada się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. 
Kiedy wystygnie wstawić do lodówki na minimum 5-6 godzin. Im dłużej, tym lepiej. 



Białka oddzielić od żółtek. 
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. 
Następnie powoli wsypywać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka, ubijać jeszcze chwilę. 
Na koniec wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. 


Wymieszać wszystko łyżką, tak żeby składniki się połączyły. 
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec 35 minut. 
Czas pieczenia może się różnić. Najlepiej sprawdzić patyczkiem 
czy ciasto jest już upieczone. 


Gotowy biszkopt wystudzić. Następnie przekroić na 3 blaty.
Zanim przekroję biszkopt, odwracam go, spodem do góry. 
Wtedy tort ma równy wierzch.

Schłodzoną masę czekoladową przełożyć do miski. Dodać serek mascarpone 
i zmiksować do uzyskania gęstego kremu. 



Pierwszy blat biszkoptu nasączyć wodą wymieszaną z cytryną i cukrem. 
Następnie wyłożyć część kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem, 
ponownie nasączyć i wyłożyć część kremu. 


Nakryć trzecim blatem. 


Następnie resztą kremu pokryć wierzch i boki tortu. Wyrównać powierzchnię. 

Boki dodatkowo obsypać utartą białą czekoladą.  
Tort wstawić na kilka godzin do lodówki. 
Udekorować świeżymi owocami na godzinę- dwie przed podaniem. 








2 komentarze: