Jedno danie wiele możliwości. To właśnie szarpanina - pulled pork.
Mięso wieprzowe długo pieczone w niskiej temperaturze. Jest miękkie, delikatne
i dosłownie rozpływa się w ustach.
Szarpaninę możemy podać na wiele sposobów. Możemy ją wykorzystać do kanapek,
sałatki, do tortilli, zjeść z frytkami i surówką. Możliwości jest naprawdę dużo.
Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
1 czubata łyżka musztardy
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
Solanka:
1 litr wody
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
3-4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie:
Do garnka lub miski wlać wodę, dodać sól, cukier, liście laurowe i ziele angielskie.
Wymieszać i włożyć mięso.
Przykryć pokrywką. Wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć z solanki, osuszyć ręcznikiem papierowym
i natrzeć musztardą.
Przyprawy wymieszać w miseczce, czosnek przecisnąć przez praskę
i dodać do przypraw. Natrzeć mięso. Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
Piec pod przykryciem w temperaturze 100 stopni 8-10 godzin.
Po wystudzeniu odlać 3/4 płynu który się wytopił. Resztę płynu zostawić na dnie.
Mięso poszarpać za pomocą dwóch widelców. Wymieszać z pozostałym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz