Można powiedzieć, że ta babka, to kawa ze śmietanką :) Do jednej części
dodałam śmietankę, a do drugiej kawę. Dodatkowo polewa czekoladowa i pistacje,
są fajnym dopełnieniem całości.
Oczywiście można babkę posypać cukrem pudrem, też będzie pysznie.
To taka szybsza wersja :)
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka śmietanki 30%
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka gorącej wody
Polewa czekoladowa:
80 g. czekolady (u mnie gorzka i mleczna)
80 g. śmietanki 30 %
Dodatkowo:
100 g. obranych pistacji (nie solonych)
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać śmietankę i jeszcze chwilę ubijać.
Następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia.
Zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników.
Połowę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
W filiżance wymieszać kawę z wodą i cukrem waniliowym. Wlać do ciasta.
Dodatkowo dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej. Zmiksować i wyłożyć na jasne ciasto.
Tak przygotowaną babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
180 stopni i piec 50-55 minut.
Pistacje podprażyć chwilę na suchej patelni (nie jest to konieczne)
Posiekać nożem.
Kiedy babka wystygnie przygotować polewę.
Śmietankę podgrzać. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać,
aż czekolada się rozpuści.
Gotową polewa udekorować ciasto, wierzch posypać pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz