Strony

sobota, 30 października 2021

Ciasteczka twarogowe.

 


Jeśli macie w lodówce twaróg, to szybko i łatwo możecie przygotować z niego 
pyszne ciasteczka. Świetne do kawy, herbaty, lub po prostu do podjadania. 
Przechowuję ciasteczka w dużym słoiku lub puszce na blacie kuchennym i często 
mi się zdarza niekontrolowane podjadanie he, he....
Ciasteczka twarogowe podczas pieczenia rozwarstwiają się podobnie jak ciasto francuskie. 
Przechowywane w słoiku są miękkie przez kilka dni. 
Po moich ciasteczkach nie ma już śladu, zostały tylko zdjęcia :) 


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
200 g. masła
250 g. twarogu
1 jajko
1 łyżka śmietany

Dodatkowo:
czekolada mleczna

Wykonanie:
Mąkę i cukier wysypać na stolnicę. Dodać masło, utarte na tarce o dużych oczkach, 
lub pokrojone na kawałki. 
Twaróg przecisnąć przez praskę, lub rozgnieść widelcem. Dodać do mąki z masłem 
i wymieszać. Wbić jajko i dodać śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. 
Można to zrobić robotem. 


Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłódź godzinę w lodówce. 
Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąka. 
Rozwałkować i wycinać dowolne kształty. 



Zawsze dzielę ciasto na dwie części i wtedy wałkuję. Tak mi jest wygodniej. 

Gotowe ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 25 minut. 
Czas pieczenia może się różnić. Wszystko zależy od piekarnika i od grubości ciasteczek. 


Upieczone i przestudzone ciasteczka można posypać cukrem pudrem, 
lub ozdobić polewą czekoladową. 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Miskę z połamaną na kawałki czekoladą 
umieścić na garnku z gotującą wodą. Miska nie może dotykać wody. 
Mieszać aż czekolada się rozpuści. 

Do smarowania ciasteczek czekoladą użyłam silikonowego pędzelka. 







czwartek, 28 października 2021

Słodkie duszki.

 


Słodkie duszki, to nic innego jak zwykłe bezy.  Mają namalowane oczy i buźki 
przez co przypominają wesołe duszki.  Myślę, że dzieci chętnie pomogą 
w przygotowaniu takich łakoci. Na pewno sprawi im to ogromna frajdę. 
Przyznaję, że ja sama miałam niezłą zabawę przy malowaniu ich czekoladą :) 
Wprawdzie u nas w domu nie ma małych dzieci, ale jest w rodzinie pewien 
mały młodzieniec i to z myślą o nim powstały te duszki. 


Składniki:
4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru

Dodatkowo:
2 kostki czekolady gorzkiej

Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
Następnie po łyżce wsypywać cukier, cały czas ubijając. 


Po dodaniu każdej porcji cukru ubijać chwilę żeby cukier się rozpuścił i dopiero 
wtedy dodać kolejną porcję. 
Całe ubijanie trwało u mnie ponad 20 minut. Piana powinna być gęsta i szklista. 


Ubitą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego (bez żadnej tylki) z wyciętym 
otworem i wyciskać duszki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 


Suszyć w piekarniku nagrzanym do temperatury 100 stopni góra, dół 
z termoobiegiem, przez 2 godziny. 
Następnie uchylić piekarnik i zostawić w nim beziki do wystudzenia.


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wykałaczką narysować oczy i buźki.


Beziki przechowywać w zamkniętej puszce.









poniedziałek, 25 października 2021

Przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem

 


Szybkie i smaczne przekąski z ciasta francuskiego. Fajne na co dzień, 
ale też na stół dla gości. Nie potrzeba tu żadnych zdolności kulinarnych.  
Ciasto francuskie jest bardzo wdzięczne. Można je przygotować na słodko, 
lub wytrawnie. Warto mieć je w lodówce. 
Tym razem zrobiłam ze szpinakiem, ale farsz może być taki, jak podpowiada 
Wam wyobraźnia. Ciekawa jestem z czym lubicie najbardziej? 


Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
200 g. szpinaku świeżego
100 g. sera feta
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła do smażenia szpinaku

Dodatkowo:
1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta

Wykonanie:
Szpinak podsmażyć na maśle, kiedy zwiędnie dodać przeciśnięty 
przez praskę ząbek czosnku.


Smażyć aż woda odparuje, następnie odstawić do przestudzenia.  
Kiedy wystygnie drobno go pokroić. Przełożyć do miseczki i dodać pokruszony 
ser feta. Wymieszać. 


Można dodać pieprzu. Solić nie trzeba bo ser jest słony.
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na osiem części. 


Na środek każdego kawałka ciasta wyłożyć farsz szpinakowy. 
Brzegi pozostawić wolne. Posmarować je żółtkiem wymieszanym z mlekiem. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 20 minut.




Wasze wykonanie. Bardzo dziękuję :)





piątek, 22 października 2021

Placki ziemniaczane z serem żółtym.

 


Placki ziemniaczane. Proste i smaczne danie, które wszyscy znają. 
Chyba każdy ma swój ulubiony przepis. Tym razem postanowiłam 
trochę je urozmaicić. Dodałam do masy ziemniaczanej ser żółty. 
Wyszło bardzo smacznie. Spróbujecie? 
Bardzo lubię placki z sosem śmietanowym. Przyprawiam śmietanę solą 
i pieprzem, czasem dodaję trochę jogurtu. 


Składniki:
1 kg. ziemniaków (waga po obraniu)
1 cebula
250 g. sera żółtego (użyłam sera Gouda)
2 jajka
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 pełna łyżka mąki pszennej
sól, pieprz

Wykonanie:
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce, lub zmielić w maszynce, albo robocie. 
Cebulę obrać i zetrzeć razem z ziemniakami. 
Zostawić na kilka minut, żeby oddzieliła się woda. 
Powstałą wodę delikatnie odlać do szklanki i odstawić. 

Do utartych ziemniaków dodać jajka mąkę, utarty na małych oczkach 
ser żółty, oraz sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać.


Ze szklanki delikatnie odlać wodę, tak żeby została sama skrobia, która 
nam się oddzieliła i osiadła na dnie. Powstałą skrobię dodać do masy ziemniaczanej. 
Ponownie wymieszać. 

Na patelni rozgrzać olej. Wykładać łyżką placki i smażyć z obu stron na złoty kolor.  


Placki smażymy na niewielkim gazie, żeby się nie przypaliły. 
Usmażone placki odsączyć na ręczniki papierowym. 




wtorek, 19 października 2021

Kiszona kapusta w słoikach.

 


Kapusta kiszona jest bardzo prosta do zrobienia. Może ją zrobić każdy, nawet 
jeśli nie ma miejsca do przechowywania. Można robić ją na bieżąco i po ukiszeniu 
trzymać w lodówce. 
Domowe kiszonki są bardzo zdrowe dlatego warto je robić samemu. 
Kapusta kupiona w sklepie, często jest zakwaszana octem.
Zawsze jesienią kisimy kapustę w beczce, ale po ukiszeniu też przekładamy 
do słoików. Kiedy zabraknie, to wtedy kisimy w słoikach. 
Jedna główka, około 2,5 kg, to 2 słoiki 900 ml. i jeden 700 ml. 
Słoiki napełnione do 3/4 wysokości. 


Składniki:
1 główka białej kapusty
1 marchewka (niekoniecznie)
sól 20 g. na 1 kg. poszatkowanej kapusty 

Wykonanie:
Główka kapusty którą kupiłam ważyła niecałe 2,5 kg. 
Najpierw należy usunąć wierzchnie liście, przekroić i usunąć głąb. 
Następnie kapustę umyć i  poszatkować. Po poszatkowaniu miałam 2 kg. kapusty. 

Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty. 
Wsypać sól i wymieszać wszystko dokładnie rękami, ugniatając. 
Najlepiej zrobić to w dużej misce.Następnie odstawić miskę z kapustą 
na 30-40 minut. 

Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć.
Do czystych słoików przełożyć kapustę razem z sokiem. Wkładać kapustę partiami. 
Po każdym włożeniu ubijać drewnianą końcówką od tłuczka lub łyżki, 
aż kapusta puści sok. 


Wierzch kapusty powinien być przykryty sokiem. 
Kapusty powinno być 3/4 słoika, ponieważ podczas kiszenia kapusta zwiększa objętość.

Słoiki z kapustą lekko zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce. 
U mnie stały na blacie w kuchni. 
Po 4 dniach, odkręciłam słoiki i jeszcze raz ugniotłam kapustę. 
Kapusta kisi się 7-14 dni. U mnie ukisiła się po 10 dniach. 
Po tym czasie schowałam kapustę do lodówki. 


 

sobota, 16 października 2021

Babeczki z colą.

 


Pyszne, miękkie babeczki. Przygotujecie je w kilka minut. 
Moje babeczki są z colą, ale można użyć innego napoju gazowanego. 
Przepis znalazłam u Ani w Jaśminowej Kuchni. Ania zrobiła z Mirindą. 
Kiedy zobaczyłam przepis, od razu mi się spodobał i od razu 
przyszła mi do głowy cola :) Dodatkowo dodałam łyżeczkę kakao, dla koloru. 
Babeczki można dowolnie udekorować. Ja zrobiłam polewę czekoladową, 
ale można posypać cukrem pudrem. 


Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej (200 g)
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 pełna łyżeczka kakao
2 jajka
100 ml. oleju
120 ml. coca-coli

Wykonanie:
Suche składniki wsypać do miski i wymieszać. 
Dodać jajka, olej i colę. Wszystko razem wymieszać trzepaczką. 



Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 30 minut. 


Wystudzone muffinki dowolnie udekorować. 
Moje muffinki oblałam polewą czekoladową i posypałam posypką.