Przyznaję, że nigdy nie robiłam sałatki ze szpinakiem. Od razu, też powiem,
że to był błąd. Chciałabym wykorzystać mini mozzarellę i miała to być
taka zwykła sałatka. Mozzarella, pomidorki i bazylia. Ale...w lodówce miałam szpinak
i pomyślałam, że może spróbuję ze szpinakiem. Wyszło super.
Sałatkę podałam do obiadu, ale świetnie smakuje ze świeżą bagietką. Bardzo polecam.
Sałatka jest pyszna, a do tego zdrowa. Liście szpinaku zawierają witaminy,
C, A, E, B6, K, a także żelazo, potas, magnez i kwas foliowy.
Szpinak ma też bardzo mało kalorii. To tak na marginesie :)
Składniki:
150 g. szpinaku (miałam szpinak baby)
150 g. mini kulek mozzarelli (waga po odsączeniu z zalewy)
150 g. małych pomidorków (miałam truskawkowe)
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Wykonanie:
Szpinak przelać zimna wodą na sitku, następnie przełożyć do miski.
Kulki mozzarelli przekroić na ćwiartki. Pomidorki przekroić na pół,
cebulę w kostkę. Wszystko dodać do miski że szpinakiem.
Przyprawić solą i pieprzem. W szklance lub miseczce, wymieszać sok z cytryny i olej.
Wlać do sałatki. Wszystko razem wymieszać.
Pycha! Świetny pomysł na sałatkę. Taka prosta, a zarazem taka dobra:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuń