Kotleciki siekane, można zrobić z różnymi dodatkami. Za każdym razem,
mogą być inne. Tym razem dodałam mozzarellę. Możecie je też zrobić, również
bez żadnych dodatków. Ja lubię w każdym wydaniu.
Z tej porcji składników, wyszło mi 7 niedużych kotlecików.
Składniki:
1 pierś z kurczaka (ok.400 g.)
1 kulka mozzarelli (125 g. po odsączeniu z zalewy)
1 jajko
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz, czosnek granulowany
Wykonanie:
Pierś i mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Dodać resztę składników i przyprawić.
Następnie wszystko wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką kotleciki. Spłaszczyć i smażyć,
po kilka minut z każdej strony na niewielkim gazie.
Gotowe kotleciki układać na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu.
Wyglądają cudnie. Zwłaszcza jak kiszki marsza grają, a nikt nie chce człowiekowi ulżyć w cierpieniu.
OdpowiedzUsuńSzkoda, że przez ekran nie można się poczęstować :)
UsuńKotleciki siekane lubimy pod każdą postacią, mój synek je uwielbia, smaczne są i takie soczyste :-)Z dodatkiem mozzarelli to już w ogóle pyszności.
OdpowiedzUsuńJa też lubię w każdym wydaniu :)
Usuń