Strony

piątek, 29 stycznia 2021

Zupa jarzynowa z mrożonki.

 


Dziś zapraszam na pyszną zupę. Po sezonie, kiedy nie mamy dostępu do świeżych 
warzyw z pomącą przyjdą nam mrożonki. Do tej zupy wykorzystałam 
właśnie warzywa mrożone. Wybrałam mieszankę wiosenną. 
Taka zupkę przygotujecie łatwo i szybko. Jest pyszna i zdrowa. 


Składniki:
3 skrzydełka z kurczaka
2 litry wody
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
4 średnie ziemniaki
1 opakowanie mrożonej mieszanki wiosennej
1/3 szklanki śmietanki 30 %
sól, pieprz
1 pełna łyżka pokrojonego koperku (miałam mrożony)
1 pełna łyżka pokrojonej zielonej pietruszki (miałam mrożoną)
1 łyżeczka lubczyku suszonego

Wykonanie:
Skrzydełka włożyć do garnka z zimną wodą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. 
Gotować na małym gazie około 40 minut. 
Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. 


Gotować kolejne 5 minut. Następnie dodać zamrożone warzywa. Wsypać sól i pieprz. 
Ja sypię na oko. Później doprawiam jeszcze, tyle ile potrzeba. 


Zupę gotować jeszcze 15-20 minut. Po tym czasie dodać śmietankę, lubczyk,
koperek i zieloną pietruszkę. Przyprawić solą i pieprzem według swojego smaku. 






wtorek, 26 stycznia 2021

Pączki portugalskie, malasadas.

 


Malasadas, to paczki pochodzące z Portugalii, ale bardzo popularne są na Hawajach. 
Nie mają nadzienia, ani dziurki. Zwykłe pączki obtoczone w cukrze, lub cukrze 
wymieszanym z cynamonem. Od wujka google dowiedziałam się, że w Portugalii 
nie obchodzi się tłustego czwartku, a tłusty wtorek. Dzień przed środą popielcową. 
To taka ciekawostka... :) Na blogu jest już przepis na pączki koreańskie, 
więc czemu nie miałoby być na portugalskie :) Tak naprawdę byłam ciekawa smaku, 
dlatego wypróbowałam. Pączki są smaczne, ale bardzo podobne w smaku właśnie 
do koreańskich. Najlepiej smakują na ciepło, chociaż nie powinno się jeść ciepłych. 
Ja jednak nie mogłam się powstrzymać i jednego zjeść musiałam :) 
Później zrobiłam gorącą czekoladę i już nie liczyłam ile zjadłam, he,he.... 
Muszę przyznać, że było to bardzo miłe doznanie.... Jeśli jednak miałabym wybrać
najlepsze pączki, to uważam, że nie ma lepszych od naszych polskich, tradycyjnych 
z marmoladą i lukrem. Tyle w temacie. Jednak warto próbować nowości. 
Dlatego polecam. Spróbujcie i oceńcie sami :) 


Składniki:
2 jajka
1 łyżka cukru
1/2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego (moja szklanka ma 230 ml.)
1/2 szklanki letniej wody
3 szklanki mąki pszennej tortowej
duża szczypta soli
1 paczka suchych drożdży
25 g. masła

Dodatkowo:
1/2 szklanki cukru do obtoczenia pączków

Wykonanie:
Masło roztopić. 
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. 


Dodać mleko skondensowane i wodę. 
Następnie wsypać mąkę, sól, drożdże i wlać schłodzone masło. 


Wyrobić mikserem z hakami, lub robotem na gładkie ciasto. 
Wierzch ciasta posypać delikatnie mąką i nakryć ściereczką. 
Zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. 


Kiedy ładnie podrośnie, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. 
Ciasto będzie się trochę kleić, ale nie podsypujcie za dużo mąką. 
Ciasto lekko rozwałkować, lub spłaszczyć dłońmi nasmarowanymi olejem. 
Następnie wycinać małe krążki. Ja robiłam to foremką do ciastek. 



Można też odrywać po kawałku ciasta i formować nieduże pączki, lub wykładać 
łyżką na olej. Gotowe pączusie, układałam na blaszce nasmarowanej olejem.
 
Tak przygotowane pączki nakryć ściereczką i zostawić na 15-20 minut do napuszenia. 


Pączki smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony na niewielkim gazie. 
Jeśli olej będzie za gorący, to pączki za szybko się usmażą, a w środku mogą być surowe. 


Kiedy pączki się smażą, przygotować cukier. Wsypać go do miseczki.

Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy, żeby ociekały z tłuszczu. 


Następnie jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze. 








.

piątek, 22 stycznia 2021

Zupa a' la pizza z mięsem mielonym.

 


Dziś częstuję zupą. Smaczna i pożywna z dodatkiem mięsa i warzyw. 
Tym razem zrobiłam specjalnie na życzenie syna. Powiem Wam w tajemnicy, 
że on jest strasznie wybredny, co do jedzenia. Jak był mały to jadł prawie wszystko, 
a teraz marudzi. Tego nie lubi, to niedobre... mówię Wam  trzy światy :) 
Dlatego jak już ma na coś chęć, to robię, żeby zjadł ze smakiem. Sama też bardzo lubię 
tę zupę, tym bardziej ze swojskim świeżym pieczywem. Dlatego, kiedy już ją gotuję, 
piekę też bagietki. Powiem Wam, że to zestaw idealny :)


Składniki:
700 g. piersi z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
250 g. pieczarek
3 papryki ( u mnie żółta, czerwona i zielona)
2 łyżki gęstej śmietany
1 serek topiony (100 g.)
1 szklanka przecieru pomidorowego (miałam swojski)
1,5 l. gorącej wody
1 czubata łyżka przyprawy do pizzy
1 łyżka oregano
sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Wykonanie:
Mięso zmielić i odstawić. 
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, kiedy się zeszkli 
dodać pokrojone w kostkę pieczarki i drobno pokrojony czosnek.
Podsmażyć kilka minut. Kiedy pieczarki będą podsmażone, dodać paprykę 
również pokrojoną w kostkę. 


Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć kolejne kilka minut.
Następnie wlać przecier pomidorowy i.  dodać śmietanę. 
Podgrzewać co jakiś czas mieszając, kiedy będzie gorące dodać serek topiony. 
Mieszać aż serek się roztopi i połączy z sosem. 



W garnku z grubym dnem na niewielkiej ilości oleju, podsmażyć zmielone mięso.


Następnie do mięsa dodać zawartość patelni i wlać wodę. 
Wymieszać i dodać przyprawę do pizzy, oregano i resztę przypraw, 
według swojego smaku. Gotować jeszcze 15-20 minut. 


Podawać że świeżym pieczywem.






wtorek, 19 stycznia 2021

Keks.

 


Zapraszam na keks. Pyszne ciasto ucierane z dużą ilością bakalii. Można użyć 
gotowej mieszanki, lub skomponować swoją, dodając to co lubimy. Keks zachowuje 
świeżość przez kilka dni. 
Nie wiem czy wiecie, ale keks pieczono już w starożytnym Rzymie. 
Kiedyś to było ciasto luksusowe :) Chociaż, nie każdy je lubi, właśnie przez 
dodatek bakalii. Mój syn jest jedną z tych osób. On keksa nie jada. Ja z kolei, 
bardzo lubię. Zapraszam po przepis. Spróbujcie, bo jest naprawdę pyszny. 


Składniki:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
szczypta soli
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej tortowej (moja szklanka ma 230 ml.)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g. dowolnych bakalii (u mnie suszone śliwki, suszone morele, 
suszona żurawina, płatki migdałów, rodzynki, orzechy włoskie 
i laskowe, płatki migdałów)

Lukier:
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
2,5 łyżki mleka

Wykonanie:
Na początek, przygotować bakalie. Większe owoce, takie jak śliwki i morele,  
pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy również pokroić. 
Wszystkie bakalie wsypać do miski. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia. 
Wszystko razem wymieszać. Tak żeby bakalie były obtoczone mąką. 




Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli. 
Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. 


Kiedy masa będzie gładka, wsypać bakalie z mąką. Wymieszać łyżką.  



Tak przygotowane ciasto, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 1 godzinę i 10 minut. 


Wystudzone ciasto polukrować.

Przygotować lukier. Cukier puder i kakao wymieszać. Dodać mleko i mieszać 
do uzyskania gładkiego lukru. 






piątek, 15 stycznia 2021

Domowe chlebki pita.

 


Dziś mam dla Was przepis na domowe chlebki pita. Wystarczy je rozciąć, do środka 
włożyć kurczaka i ulubione warzywa, polać ulubionym sosem i gotowe. 
Kiedyś kupowało się takie pity w budkach na mieście. Teraz możecie je zrobić 
sami w domu. To dobra wiadomość, bo ja na przykład lubię pitę, a bywało, 
że nie kupowałam tylko dlatego, że zawsze się ubrudziłam, uchlapałam sosem. 
Teraz można ją zjeść na spokojnie w domowym zaciszu, a co najważniejsze 
wiemy co jemy. 


Składniki:
1 szklanka ciepłej wody
1 płaska łyżeczka cukru
20 g. drożdży
3 szklanki mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Ciepłą wodę wlać do miski, dodać cukier i wkruszyć drożdże. 
Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i dodać oliwę. 
Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ja zrobiłam to robotem. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 



Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Uderzyć pięścią, 
żeby odgazować ciasto. Następnie podzielić je na 6 części. 



Każdą część ciasta rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Nakryć ściereczką i zostawić na 10-15 minut do napuszenia. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni, 15 minut. 
Po upieczeniu wystudzić na kratce.