Dość często robię dania z kurczaka. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu.
Jest to też, fajna alternatywa dla osób, które nie mogą jeść mięsa wieprzowego.
Pierś kurczaka to chude i delikatne mięso. Dobrze nadaje się na wszelkiego
rodzaju diety. Mój gulasz nie jest dietetyczny, ale nie taki był zamiar.
Jeśli więc nie jesteście na diecie, spróbujcie :) Wystarczy nie dodawać śmietany
i mąki, a masło wymienić na olej i gulasz będzie lżejszy, także sprawdzi się
jeśli jesteście na diecie.
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka, pojedyncze
500 g. pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 szklanki bulionu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
duża szczypta tymianku
sól, pieprz
Do zagęszczenia:
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
trochę zimniej wody
Wykonanie:
Piersi pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem.
Na tej samej patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebulę, następnie dodać
pokrojone pieczarki. Podsmażyć. Dodać drobno pokrojony czosnek, przyprawić
solą i pieprzem.
Kiedy pieczarki będą ładnie podsmażone, dodać piersi. Zalać bulionem i dusić
pod przykryciem 10-15 minut.
Pod koniec duszenia dodać natkę pietruszki i tymianek.
Do szklanki wsypać mąkę, dodać śmietanę i trochę zimnej wody.
Wymieszać, żeby nie było grudek i wlać do sosu. Wymieszać.
Jeśli trzeba, doprawić według uznania.
Gulasz podałam z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz