Strony

wtorek, 14 lipca 2020

Tarta z fasolką szparagową i koperkiem.





Sezon na świeże warzywa trwa. Trzeba korzystać ile się da.
Tym razem w roli głównej, fasolka szparagowa. Jak ja, ją lubię......
Możecie oczywiście fasolkę, wymienić na inne warzywa, jeśli nie lubicie.
Powiem Wam w tajemnicy, że ta tarta to niebo w gębie :)
Rozpływające się w ustach kruche ciasto, pyszna fasolka i masa
śmietankowo serowa. Wszystko razem smakuje obłędnie. 


Składniki:
Ciasto:
200 g. mąki 
100 g. masła
1 jajko 
duża szczypta soli

Wypełnienie:
150-200 g. fasolki szparagowej (ważyłam po ugotowaniu)

Sos:
3/4 szklanki śmietanki 30 %
2 jajka
100 g. sera żółtego
sól, pieprz, oregano

Dodatkowo:
Koperek do posypania na wierzch.

Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, posolić. Dodać masło. Wysiekać. 
Zrobić kopczyk, wbić jajko. Zagnieść na gładkie ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, lub aluminiową. 
Schłodzić w lodówce, pół godziny. 


Fasolkę ugotować i wystudzić. Pokroić na mniejsze kawałki.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do miseczki wbić jajka, dodać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i oregano. 
Wymieszać. Dodać utarty ser. Ponownie wymieszać. 


Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wykleić nim, 
wcześniej przygotowaną formę. Ponakłuwać widelcem.



Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiec 15 minut.
Zostawić do przestudzenia.


Na cieście ułożyć fasolkę, na fasolkę wlać sos. 



Wyrównać powierzchnię. Na wierzch posypać koperek.
Tak przygotowaną tartę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni 
i piec około 30 minut. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz