a wszystko, polane sosem czosnkowym. Pycha :) Użyłam gotowych chlebków pitta,
od Polskich Młynów. Wystarczy wierzch chlebków, zwilżyć delikatnie wodą i podgrzać.
Potem już tylko nacinamy nożem, robiąc kieszonkę i możemy wypełnić
ulubionymi dodatkami. Szybko i pysznie.
Składniki:
1 opakowanie chlebków pitta, Polskie Młyny
1 duża pierś z kurczaka (pojedyncza)
przyprawa gyros
sałata lodowa
pomidor
cebula
ogórek kuszony
papryka czerwona
Sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego, lub gęstej śmietany
2 ząbki czosnku (jeśli duży, to jeden)
sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotować sos. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać majonez i jogurt.
Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Pierś pokroić w kostkę. Posypać przyprawą gyros. Odstawić na około godzinę.
Sałatę poszarpać. Warzywa pokroić.
Mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Chlebki pita delikatnie zwilżyć wodą. Podgrzać w kuchence mikrofalowej,
lub w opiekaczu. Ja zrobiłam to w opiekaczu. Wystarczy minuta.
Następnie ostrym nożem, odciąć górę i zrobić kieszonkę.
Do środka nałożyć trochę sosu, następnie sałatę, mięso, znowu trochę sałaty i warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz