Strony

środa, 26 lutego 2020

Drożdżówki z serem i kruszonką.





Tak mnie wczoraj naszło na drożdżowe z serem. Zrobiłam bułeczki.
Oczywiście były pyszne. Ja po prostu uwielbiam, połączenie drożdżowego z serem.
Jeśli też lubicie takie połączenie, to konieczne spróbujcie tych bułeczek.
Miękkie ciasto drożdżowe, nadzienie serowe, a na wierzchu kruszonka. Coś pysznego.


Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
30 g. drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 żółtko
szczypta soli

Ser:
300 g. twarogu
2,5 łyżki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek)
1 żółtko

Kruszonka:
40 g.masła
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i wymieszać.
Odstawić, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, jajka, żółtko i zaczyn. Wymieszać.
Na koniec wlać olej. Wyrobić mikserem z hakami.
Dobrze wyrobione ciasto, posypać z wierzchu delikatnie mąką i nakryć ściereczką.
Zostawić na godzinę do wyrośnięcia.


Ser włożyć do miski. Rozgnieść widelcem. Następnie dodać pozostałe składniki
i dobrze wymieszać.


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Uformować wałek i podzielić na równe części.
U mnie wyszło 14. Z każdej części, zrobić placek.


Następnie w środku każdego placka, zrobić wgłębienie dnem szklanki.


Tak przygotowane bułeczki, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia


Następnie, we wgłębienie każdej bułeczki, nałożyć ser.


Włączyć piekarnik na 180 stopni.
Bułeczki podrosną w czasie nagrzewania  piekarnika.

Przygotować kruszonkę. Do miseczki włożyć wszystkie składniki i rozetrzeć palcami.
Gotową kruszonką posypać wierzch bułek.


Tak przygotowane bułeczki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut.









2 komentarze: