Strony

wtorek, 31 grudnia 2019

Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami, serem i salami.





Ostatni dzień roku i ostatni przepis w tym roku :)
Wczoraj, zrobiłam te drożdżowe ślimaczki, dziś tylko podgrzeje w piekarniku
i będą na wieczór. Po podgrzaniu, są równie pyszne i miękkie.
Można je też zamrażać i odgrzewać. Robię  to ciasto już od lat. 
Przeważnie robię z niego paszteciki. Kiedyś, zabrakło mi farszu i zrobiłam
z jednej części, takie właśnie ślimaczki z serem i szynką.
Okazało się, że są super. Polecam ten przepis, spróbujcie.
Korzystając z okazji, chciałam Wam bardzo podziękować, że byliście
ze mną w tym roku. Mam nadzieję, że zostaniecie na następne lata :)
Tego bym sobie życzyła. Wam życzę przede wszystkim zdrowia, bo wiem
z własnego doświadczenia, że jest najważniejsze. Życzę Wam również, dużo miłości,
abyście otaczali się tylko dobrymi ludźmi, aby spełniły się, wszystkie Wasze marzenia.
Szczęśliwego Nowego Roku!!!

Składniki:
1 kg mąki
1 kostka margaryny
4 jajka
100 g. drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Dodatki:
500 g. pieczarek
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
250 g. sera żółtego
salami
1 puszka tuńczyka
keczup (miałam swojski)

Wykonanie:
Margarynę roztopić i zostawić do wystudzenia.
Drożdże wkruszyć do mleka, dodać cukier i wymieszać.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zaczyn drożdżowy i jajka.


Wymieszać. Na koniec, powoli wlewać roztopioną margarynę.
Wyrobić ręcznie, lub mikserem z hakami.
Nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.


Cebulę pokroić w pióra. Podsmażyć na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki,
dodać do cebuli, na koniec dodać drobno pokrojony czosnek.
Podsmażyć, aż woda z pieczarek odparuje.


Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
Podzielić na cztery części. Każdą część, rozwałkować na prostokąt.



Posmarować keczupem, posypać utartym serem, następnie ułożyć pieczarki i salami,
lub tuńczyka. Dodatki według uznania. Co kto lubi. Ja zrobiłam dwie z salami,
a dwie z tuńczykiem.


Po wyłożeniu dodatków, ciasto zawinąć w roladę.


Następnie, pokroić na wąskie kawałki.


Gotowe ślimaczki, układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec w temperaturze 180 stopni, 30 minut.








2 komentarze: