Przepis chyba najprostszy, jaki może być. Robi się szybko, tylko czas wyrastania,
to kilka godzin. Ostatnio dużo czytałam, na temat chlebów na zakwasie.
Taki chleb powinien wyrastać 5-8 godzin.
Mój chleb potrzebował tylko 3 godziny, żeby urosnąć do brzegów foremek.
Nie wiem dlaczego, wyrósł tak szybko, ale wiem, że był pyszny.
Na razie, będę robić z tego przepisu.
Składniki:
850 g. mąki pszennej typ 650
200 g. mąki żytniej razowej
350 g. aktywnego zakwasu
2 łyżeczki soli
650 g. ciepłej wody
Wykonanie:
Do miski wsypać obie mąki i sól. Wlać zakwas i wodę.
Wyrobić mikserem z hakami, kilka minut.
Ja zaczęłam od 800 g. mąki pszennej, bo chciałam zrobić ogólnie z kilograma mąki,
ale ciasto wydawało mi się za rzadkie, dlatego dodałam jeszcze 50 g. mąki i było idealne.
Gotowe ciasto na chleb, przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną
i posypanych bułką tartą.
Zostawić na kilka godzin w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Mój chleb wyrastał w kuchni na blacie, tylko 3 godziny.
Przed włożeniem do piekarnika, wierzch chleba, delikatnie posmarowałam wodą
i posypałam mąką.
Witam, czy ten chleb mogę zarobić wieczorem i zostawić go na całą noc?teraz w mieszkaniu nie mam super gorąco, nie ogrzewam już, temperatura za oknem jaka jest - to wiadomo:(Mogę pominąć drożdże?
OdpowiedzUsuńLatem jak jest bardzo ciepło, to pewnie za długi czas wyrastania w taką noc, prawda?
Czy są jakieś określone zasady co do wyrastania chleba na zakwasie?
Czy to zależy od mąki?temperatury, samego zakwasu?Domyślam się, że tak,, ale jak to dobrze pojąć i obczaić.Może jakaś podpowiedź?
mi coś ostatnio nie idzie z pieczeniem chleba, bardzo długo wyrastają mi chleby, potem są zbite i kwaskowe?
Niby zakwas ok, ale może coś z nim nie tak robię?
Powiem szczerze, że nie jestem specjalistką od zakwasu. Wprawdzie od lat nie kupuję chleba w sklepie tylko piekę sama, ale częściej na drożdżach. Ten chleb jest akurat na samym zakwasie, wyrósł mi szybko, ale kilka razy było tak że wyrastał 5-6 godzin. Myślę, że spokojnie można go zostawić na noc do wyrośnięcia. Jeśli nie jest za ciepło, to nie powinien "uciec" z foremki :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardziej obawiam się o to, czy nie będzie za kwaśny, niż miałby mi wykipieć z foremki...hmmmmm
OdpowiedzUsuńMyślę, że nie. Przecież w dzień też czasem rośnie do ośmiu godzin.
UsuńNo fakt, więc chyba muszę zrobić test:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie.
Wczoraj robiłam chlebek, dałam pół na pół mąki zytnie720 i chlebowej750.Chleb wyrastał mi ponad 8h - dużo mimo tego że zakwas super bąbel kował, a w piekarniku co chwila robiłam odpowiednie ciepełko, dlaczego????
OdpowiedzUsuńSkoro u Pani rósł 3h?
W smaku ok, choć kwaskowy za bardzo.
U Pani taki ładny kolor, piecze Pani w jakiej formie?z papierem do pieczenia?u mnie zawsze jest przypieczony.
Jestem Agnieszka, a nie Pani 😊
OdpowiedzUsuńNie zawsze chleb rośnie mi 3 godziny. Czasem jest to 5-6 godzin. Jeśli dałaś więcej mąki żytniej to chleb też był cięższy i pewnie bardziej zbity. Zależy co kto lubi. Ja wolę z przewagą mąki pszennej wtedy on jest trochę bardziej pulchny. Kolor od mąki żytniej razowej pewnie, ale też na zdjęciu może się różnić od rzeczywistego :) Piekę w foremce bez papieru do pieczenia. Smaruję tylko margaryną i posypuję bułką tartą, lub mąką. Zawsze piekę chleby na pierwszej półce od dołu. Pozdrawiam 😊
Też piekę na najniższej półce. Piekłam bez papieru, a teraz używam go, by nie myć blaszek(lenistwo:))
OdpowiedzUsuńFaktycznie może to mąka wpływa na czas wyrastania, jej rodzaj, a może też gęstość samego ciasta chlebowego?Jak się okazuje niby proste składniki, ale w dalszej części obróbki chleba sprawy potrafią się komplikować. Borę wszystkie wskazówki pod rozwagę i nadal się chce uczyć i piec....
Dziękuję i pozdrawiam