Przyszedł czas na jagodzianki. Taka już u nas tradycja, że jak są jagody,
to muszą być jagodzianki. Lubicie? My bardzo lubimy :)
Zrobiłam dużą porcję. Wyszło mi 25 bułek.
Na blogu jest już przepis na jagodzianki, ale z masłem.
Tym razem, zrobiłam z olejem. Są naprawdę pyszne.
Nawet na drugi dzień, są miękkie i smaczne.
Składniki:
2 szklanki ciepłego mleka
1 szklanka cukru
100 g. drożdży
1 kg mąki
1/2 szklanki oleju
2 jajka
2 żółtka (białka odłożyć do wysmarowania bułek)
szczypta soli
Dodatkowo:
jagody 400-500 g.
4-5 łyżek cukru
2 szklanki ciepłego mleka
1 szklanka cukru
100 g. drożdży
1 kg mąki
1/2 szklanki oleju
2 jajka
2 żółtka (białka odłożyć do wysmarowania bułek)
szczypta soli
Dodatkowo:
jagody 400-500 g.
4-5 łyżek cukru
Lukier:
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody
8-9 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
Następnie wsypać mąkę i sól. Wbić jajka i żółtka. Wymieszać.
Na koniec wlać olej i wyrobić, mikserem z hakami.
Na koniec wlać olej i wyrobić, mikserem z hakami.
Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Jagody przebrać i umyć. Odcedzić na sitku.
Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
Na wierzch też można posypać mąkę, żeby się nie kleiło.
Na wierzch też można posypać mąkę, żeby się nie kleiło.
Ciasto podzielić na cztery części. Z każdej części uformować wałek
i podzielić go na 6-7 kawałków.
Ja każdy wałek podzieliłam na sześć, tylko jeden był większy i wyszło siedem.
i podzielić go na 6-7 kawałków.
Ja każdy wałek podzieliłam na sześć, tylko jeden był większy i wyszło siedem.
Każdy kawałek rozpłaszczyć i nałożyć łyżkę jagód. Zakleić i uformować bułeczkę.
Gotowe bułki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posmarować białkiem.
Zostawić na 15 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20-25 minut.
Przygotować lukier. Do miseczki wlać wodę i sok z cytryny.
Stopniowo dodawać cukier puder i mieszać, do uzyskania gładkiego lukru.
Przestudzone bułki udekorować lukrem.
Gotowe bułki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posmarować białkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20-25 minut.
Stopniowo dodawać cukier puder i mieszać, do uzyskania gładkiego lukru.
Przestudzone bułki udekorować lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz