Pyszne, bułeczki drożdżowe upiekłam. Przepis z grupy kulinarnej, Domowa Piekarnia.
Takie wyzwanie tygodniowe :)
Drożdżówki są rewelacyjne, nawet na drugi dzień są miękkie i smaczne.
Podoba mi się, że po rozwałkowaniu ciasta, praca idzie szybko.
Nie trzeba, formować bułek. Wystarczy, wyłożyć ser i owoce, zawinąć i kroić.
Bułeczki są gotowe. Wypróbowałam i polecam.
Sprawdźcie, a myślę, że też będziecie polecać.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
25 g. drożdży
100 g. masła
Masa serowa:
250 g. sera białego
2 łyżki cukru
2 łyżki budyniu (proszek)
1 żółtko
Dodatkowo:
2 brzoskwinie, lub inne owoce
Lukier:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
6 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
Ciepłe mleko, wlać do miski. Wkruszyć drożdże i dodać łyżkę cukru.
Wymieszać i odstawić na 15 minut.
Następnie wsypać mąkę, sól i resztę cukru. Dodać jajko i żółtka. Wymieszać.
Na koniec, wlać roztopione masło. Wyrobić mikserem z hakami.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować masę serową.
Ser przełożyć do miski, dodać budyń, cukier i żółtko.
Rozgnieść widelcem. Wymieszać, żeby składniki się połączyły.
Brzoskwinie, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na prostokąt.
Na ciasto wyłożyć ser, a na ser owoce.
Następnie zawinąć w rulon i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki.
Bułeczki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić do napuszenia na 15-20 minut.
Piec w temperaturze 180 stopni, 25 minut.
Przygotować lukier. Do miseczki wlać wodę i sok z cytryny, następnie stopniowo
dodawać cukier. Mieszać, do uzyskania gładkiego lukru.
Przestudzone bułeczki, udekorować lukrem.
Zrobiłam też bułeczki ze swojskim dżemem, bez sera. Również były pyszne.
Nie wiem, jak tu się zachowa dżem ze sklepu, ale myślę, że gęsta marmolada
się sprawdzi.